Unge Høyre-leder: Asylsystemet har brutt sammen

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise under Unge Høyres sommerleir Hove i Arendal i fjor.
Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise under Unge Høyres sommerleir Hove i Arendal i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Asylsystemet må endres, ikke bare i Norge, men i hele Europa, mener Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det tragiske med politikken i dag, er at vi indirekte oppfordrer ganske mange mennesker til å ta en farlig reise til Europa, sier Unge Høyre-lederen til NRK.

Han mener dagens asylsystem har brutt sammen og tar til orde for at folk som flytter fra krig, ikke skal ha rett på asyl i Europa, men først og fremst få hjelp i nærområdene.

Han vil at det i hovedsak kun skal komme flyktninger gjennom FNs kvotesystem, og samtidig gi forfulgte mennesker utvidet mulighet til å få humanitært visum.

– Diskusjon om dagens system

– Jeg tror dette er forslag som vil ha god resonans i Høyre, sier Tonning Riise, som sitter i Høyres programkomité.

Men helt umiddelbart ser Unge Høyre-lederens høyttenkning ut til å klinge dårlig i Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schous ører.

– Det jeg tror de får med seg moderpartiet på, er en diskusjon om dagens system fungerer godt eller ikke, sier Schou.

– Norge må holde fast ved våre internasjonale forpliktelser, og at det er beskyttelsesbehovet vi må stå oppreist for, sier hun.

Les også: – Asylretten er uærlig og bør skrotes

SV: Navlebeskuende politikk

SV-representant Karin Andersen mener asylsystemet bryter sammen fordi Europa svikter, og at svaret ikke er nye murer rundt Europa og et kappløp for å dytte mest mulig ansvar over på andre land og å si at man vil «hjelpe dem der».

– Når unge Høyre vil fjerne asylretten når millioner rømmer for livet og nabolandene til krigen hver for seg har tatt imot flere en Europa til sammen, viser det hvor ufattelig selvopptatte og navlebeskuende norsk politikk er blitt, sier Andersen

– Flyktningkriser krever internasjonale avtaler om ansvarsdeling, rask og sterk finansiering av humanitær hjelp i leire og langs fluktruten og nye trygger måter å søke asyl på, slik at menneskesmuglere kan stoppes, understreker hun.

SV sto sammen med Miljøpartiet De Grønne utenfor asylforliket på Stortinget i fjor høst.

Les også:

SV vil beholde asylretten - går mot UDI-direktør og forsker

Leder i Oslo Frp vil ha alle asylsøkere på lukket mottak

Over 650 asylsøkere forsvant fra mottak i januar

Personvernpolicy