Solberg vender Aps kritikk mot Ap

Statsminister Erna Solberg (H) leverte ramsalt kritikk av Ap da hun snakket om arbeidsledighet under sentralstyremøtet i Høyre søndag.
Statsminister Erna Solberg (H) leverte ramsalt kritikk av Ap da hun snakket om arbeidsledighet under sentralstyremøtet i Høyre søndag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) mener Arbeiderpartiet er mer bakpå med forslag mot den økende ledigheten enn regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kampen mot stigende ledighet er regjeringens viktigste oppgave i årene som kommer, sa partilederen og høstet applaus da hun talte til Høyres sentralstyre søndag.

For lite for sent

De blåblå har flere ganger hørt hovedmotstander Arbeiderpartiet si «for lite for sent» om regjeringens tiltak mot stigende arbeidsledighet. Nå vil regjeringssjefen forsøke å vri kritikken tilbake.

– I august i fjor mente Ap at en tiltakspakke på 2,5 milliarder kroner ville være tilstrekkelig. Regjeringens vurdering var at en tiltakspakke på 4 milliarder var nødvendig. I november mente Ap at regjeringen stimulerte norsk økonomi for mye. De ville heller vente og se om flere ble arbeidsledige, sa Solberg i talen.

Hun sa også at Ap nå må avklare om de mener det har blitt mange nok ledige.

Les også: Høyre overrasket over Venstre

Underforstått finte

Statsministeren legger ikke skjul på at hun hadde Aps «for lite for sent»-kritikk i bakhodet da denne delen av talen ble skrevet.

– Det var en underforstått finte til «for lite for sent». Rett og slett for å understreke at Ap hele tiden kritiserer oss, men hvis du ser hva de selv har foreslått, så har de foreslått mindre. Det gir jo et litt annet inntrykk enn kritikken deres av oss, sier Solberg til NTB.

– Lite elegant

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen er ikke imponert.

– Dette var et usedvanlig lite elegant forsøk fra Solberg på å dekke over at hun fører en politikk som ikke funker, sier hun.

Marthinsen sier at Norge er gått fra å ha Europas laveste ledighet, til å ligge over for eksempel Tyskland, men at Solberg fortsatt mener at den ikke er høy.

Marthinsen sier at hun oppfatter spørsmålet om avklaring som et spørsmål om Ap er for å bruke milliarder på skattekutt som ikke virker.

– Svaret på det er nei. Derimot vil vi bruke mer på tiltak som vi vet virker, og som vil få opp aktivitet blant annet på Vestlandet, sier Marthinsen.

Nei til kommuneløft

Solberg sa i talen at møter med mennesker og bedrifter som berøres av økende ledighet, «gjør et sterkt inntrykk».

Men bufferen oljefondet gir oss, en gunstig kronekurs for eksportbedriftene og en «finanspolitikk som bidrar til betydelig aktivitet» er alt sammen forhold som gjør at Norge står bedre rustet enn de fleste andre.

– Vi har gått fra å være i en særstilling til å være i omstilling, lød analysen.

Blant løsningene statsministeren advarer mot, er forslag om å ansette flere i kommunene.

– Det er sikkert oppgaver som det kunne vært bra å få løst, men det løser ikke behovet for omstilling, sa hun.

Les også:

Solberg: – Mer krevende sikkerhetspolitisk enn på lenge

Søreide advarer mot splittet Europa

Personvernpolicy