Cruz fikk gjennomslag i Senatet for Liu Xiaobo-gate

Ted Cruz har fått støtte i Senatet til forslaget om å oppkalle gaten der Kinas ambassade ligger etter dissidenten og fredsprisvinneren Liu Xiaobo. Foto: Chris Keane / Reuters / NTB scanpix
Ted Cruz har fått støtte i Senatet til forslaget om å oppkalle gaten der Kinas ambassade ligger etter dissidenten og fredsprisvinneren Liu Xiaobo. Foto: Chris Keane / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Senatet i den amerikanske kongressen støttet fredag et forslag om å gi Kinas ambassade i Washington adressen «1 Liu Xiaobo Plaza», en plan som vekker harme i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den republikanske presidentkandidaten Ted Cruz har lenge kjempet for navneendringen, som han mener vil være en fin oppmuntring til kinesiske rettighetsforkjempere. Liu Xiaobo er dissidenten som i 2010 ble tildelt Nobels fredspris.

Forslaget ble nedstemt av Demokratene i fjor høst, men nå er det kommet opp på nytt. Og fredag støttet et enstemmig senat forslaget. Kina har tidligere reagert på planene og gjentar nå sin frustrasjon:

– Det er provoserende og virker mot sin hensikt. Vi oppfordrer den amerikanske siden på det sterkeste til å stoppe slike handlinger, sier den kinesiske ambassadens talsmann, Zhu Haiquan, ifølge Reuters.

Ifølge kilder i Kongressen er Senatets godkjennelse en slags byttehandel med Cruz, som lenge skal ha blokkert president Barack Obamas muligheter til å utnevne nye ambassadører til andre land.

Avgjørelsen sammenfaller med at Senatet endelig har godkjent nominasjonen av Sam Heins som ny utsending til Oslo. Samtidig ble Azita Raji utnevnt som svensk ambassadør, og en rekke andre diplomatiske nominasjoner ble godkjent.

Personvernpolicy