Dansk Folkeparti vil fryse lønna til flyktninger

Lederen av Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, snakker med pressen etter at valgresultatene ble kjent i juni i fjor.
Lederen av Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, snakker med pressen etter at valgresultatene ble kjent i juni i fjor. Foto: Scanpix Denmark / Reuters

– Skal først utbetales ved hjemreise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 prosent av flyktningers lønn skal kun utbetales hvis de reiser hjem, foreslår Dansk Folkeparti (DF).

– Det vil få flere til å reise tilbake, sier DF-formann Kristian Thulesen Dahl om forslaget, som går ut på at en femtedel av flyktningenes lønn fryses og kun utbetales ved retur.

Dersom flyktningene klarer å få en jobb skal det for hver 100. kroner på lønnsslippen settes av 20 kroner, som den enkelte først får utbetalt hvis vedkommende reiser tilbake til hjemlandet.

Forslaget ble lagt frem i Jyllands-Posten onsdag i forkant av trepartsforhandlingene mellom staten og partene i dansk arbeidsliv. Forhandlingene begynte torsdag.

– Det er prinsipielt sett deres egne penger, men de får dem kun utbetalt ved retur til hjemlandet. Det vil få flere til å reise tilbake, sier DF-formann Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Les også: Buss-retur av asylsøkere kan bli en varig ordning

Et mål med forhandlingene er at annenhver flyktning skal stå i jobb innen tre år, melder nyhetsbyrået Ritzau fredag. Det skal blant annet skje ved å gi bedrifter bonus opp mot 20.000 kroner for å ansette en flyktning.

Den sittende danske regjeringen har allerede forlenget kravet til permanent opphold til seks år for flyktninger, men mindre de oppfyller en rekke «integrasjonskrav» som kan gi rett til å søke etter fire år.

DF fungerer som et støtteparti til danske Venstre i regjeringen.

Venstres integrasjonsordfører, Marcus Knuth, er forsiktig med å kommentere DFs utspill i forkant av forhandlingene.

– Det er ikke noe jeg kan kommentere akkurat nå, sier han, men erklærer seg likevel «svært enig i at flyktninger skal sendes hjem når det er fred i deres land og det er ansvarlig.»

Les også: FN mener Russland ikke er et trygt land for retur

Personvernpolicy