Venstres stortingsgruppe sier nei til Listhaugs forslag

Venstres stortingsgruppe sa onsdag ettermiddag nei til innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) innstrammingsforslag i asylpolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om regjeringens asylforslag

* Regjeringen la i romjulen fram 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken.

* Forslagene var en oppfølging av asylforliket som ble inngått på Stortinget 19. november i fjor.

* Høringsfristen går ut tirsdag 9. februar. Det er ventet at regjeringen vil legge fram endelige forslag til innstramminger før påske.

* De mest kontroversielle forslagene innebærer å begrense visumfriheten for asylsøkere, slik at asylsøkere kan bortvises fra grensen uten å få sin søknad behandlet, innføre nye midlertidige beskyttelsesformer og strengere regler for familiegjenforening, samt å gi enslige mindreårige asylsøkere kun midlertidig oppholdstillatelse fram til de fyller 18 år.

Hele høringsnotatet kan leses her.

Onsdag sa stortingsgruppa til Venstre blankt nei til samtlige av Listhaugs 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken. Partileder Trine Skei Grande mener Frp-statsråden går mye lenger enn asylforliket gir rom for.

– Forslagene trekker enigheten altfor langt. De er dårlig utredet, slaktes av en rekke høringsinstanser og bryter med internasjonale konvensjoner og rettsstatsprinsipper, sier Grande til NTB.

KrF-leder Knut Arild Hareide krever «betydelige endringer».

– Vi kan ikke gå inn for noen forslag som bryter med våre internasjonale forpliktelser. Vi vet at noen av forslagene gjør nettopp det, sier han.

Les også: Listhaug svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

– Ydmyk statsminister

KrF-lederen sier regjeringen nå har to valg:

– Enten må Sylvi Listhaug legge fram nye forslag for Stortinget, eller så må hun invitere de hun har et forlik med, til møter og diskusjoner om hva vi kan bli enige om, sier han.

Tirsdag – samme dag som høringsfristen utløp – sendte statsminister Erna Solberg (H) tekstmeldinger og brev til de parlamentariske lederne, der hun åpner for samtaler om asylinnstrammingene. Dagen etter tok hun avstand fra deler av Listhaugs ordbruk, i en opphetet spørretime på Stortinget.

– Det var en ydmyk statsminister som erkjente at regjeringen ikke har gjort en god nok jobb, sier Hareide til NTB.

Les også: Sp ber regjeringen om nye asylsamtaler

Endringer

Nå erkjenner Høyres parlamentariske leder Trond Helleland at det må endringer til for at regjeringens innstrammingsforslag skal få flertall.

– Svært mange av forslagene må gjennomføres, men Høyre er åpne for justeringer, sier Helleland, som medgir at han er overrasket over at Venstre sier nei til samtlige forslag.

– Det er trolig en markering av at de ikke støtter helheten i forslaget som er sendt på høring. Jeg ser fram til fortsatte samtaler om dette videre, sier han.

Ber om ro

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fastholder at det er helt nødvendig å stramme inn.

– Vi er nå opptatt av å få arbeidsro og gå gjennom høringsuttalelsene før vi kommer tilbake til Stortinget med nødvendige innstrammingsforslag, heter det i en skriftlig uttalelse fra statsråden til NTB.

Hun viser til at det i januar i fjor kom 2.000 flyktninger og migranter til Hellas fra Tyrkia. I år var tallet 60.000.

– Vi kan ikke sitte i Norge og vente på en ny tilstrømming som i fjor høst, vi må handle nå. Derfor burde ikke min eller andres retorikk være det sentrale, men tvert imot hva vi kan bli enige om for å forhindre at UDIs anslag på opp mot 60.000 asylsøkere blir en realitet, framholder Listhaug.

– Sammenbrudd

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener et «sammenbrudd av tillit» nå manifesterer seg på borgerlig side.

– Når et av støttepartiene etter seks uker avviser alt i høringsforslaget, er det et uttrykk for at det har skjedd noe med tilliten, sier Støre. Han understreker at Ap er beredt til å samtale med regjeringen om innstramminger, selv om partiet allerede har varslet at de går imot to av forslagene.

Senterpartiet har også kritisert enkelte av forslagene, men også partileder Trygve Slagsvold Vedum er innstilt på å fortsette dialogen med regjeringen. Han frykter at Venstres nei vil gjøre at det tar lengre tid å få på plass det han beskriver som nødvendige endringer i asylpolitikken.

– Det er useriøst av Venstre å hoppe av når vi nå nærmer oss iverksettingsfasen, sier Vedum.

Se hele pressekonferansen til Skei Grande under:

Les også:

Støre vil ha egenandeler fra asylsøkere med penger

Over 650 asylsøkere forsvant fra mottak i januar

Personvernpolicy