Solberg måtte svare for asylbråk

Ap-leder Jonas Gahr Støre anklaget statsministeren for å vise svakt lederskap. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen anklager statsminister Erna Solberg (H) for å vise svakt lederskap og ikke evne å følge opp asylforliket på en god måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uker med krangling om regjeringens asylforslag kulminerte i en kanonade med kritikk og anklager da statsministeren stilte i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre satte tonen da han anklaget Solberg for å ha vist svakt lederskap og for å ha skapt tvil om regjeringens evne og vilje til å forvalte Stortingets brede forlik fra før jul.

– Det har vært ukentlige utspill mot oss for å vingle, for å true landets grenser og at vi er useriøse, fordi vi har stilt betimelige spørsmål til forslagene som er til høring. Statsministeren har latt Fremskrittspartiet ture på med anklager og utspill, uttalte Støre.

Les også: Listhaug: – Helt feil at jeg forsøker å spre frykt

Spinndoktor

Solberg svarte at hun mente Ap har fått som fortjent.

– Selv om vi har et bredt forlik, skal vi ikke la være å ta debatten. Jeg registrerer at Ap har tatt stilling til forslag før høringsfristen er ute. Da er det ikke så rart at man får spørsmål fra andre partier. Eller at angjeldende statsråd svarer på kritikk og angrep som kommer, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra flere partier ble regjeringen beskyldt for å undergrave stortingsforliket.

Venstres Sveinung Rotevatn sa at regjeringen «med stor iver» har gått mye lenger enn forliket om innstramminger tilsier, og Venstres Terje Breivik uttalte at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug oppførte seg mer som en spinndoktor enn en ansvarlig minister i en mindretallsregjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad sa at Listhaug har uttalt seg på en måte som har skapt unødvendige motsetninger, og spurte statsministeren om hvorfor hun ikke har tatt sterkere tak i situasjonen og bidratt til å dempe konfliktorienteringen.

Solberg svarte at hun mener det er viktig å ikke underslå folks uro i debatten.

– Det er av og til noen utfordringer som bekymrer folk mye, og da mener jeg det er naturlig at det er politisk debatt og at vi ikke legger det under teppet, svarte Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

Se opptaket av spørretimen her (artikkelen forsetter under vinduet):

Hastverksarbeid

Flere partier uttrykte også bekymring over at flere tunge høringsinstanser, inkludert underliggende etater på innvandrings- og integreringsfeltet, har påpekt faktafeil i regjeringens forslag. De mener også at enkelte forslag ikke er i tråd med nasjonalt og internasjonalt regelverk og kan stride mot Norges internasjonale forpliktelser.

– Kan vi være sikre på at det er sikret et kvalitativt arbeid i den videre dialogen, spurte KrF-leder Knut Arild Hareide.

Les også: Listhaug: – Man må klare å brødfø sin egen familie

Solberg medgikk at arbeidet med forslagene har vært gjort under hastverk.

– Det arbeidet som har vært gjort, har vært gjort med rekordhurtig fart på et veldig stort og komplisert felt, så det kan være områder i høringsutkastet som bør vurderes på en annen måte etter de høringsinnspillene som har kommet. Det er ikke uvanlig at dette skjer i en høringsprosess, uttalte Solberg.

– «Hurtig fart» er et fint begrep for uansvarlig hastverksarbeid, fulgte SV-leder Audun Lysbakken opp med i sin replikk.

– Det vi nå ser i høringsrunden, er knusende kritikk fra tunge faginstanser av regjeringens arbeid, uttalte Lysbakken.

Les også: Dette er asylforliket det ble enighet om på Stortinget