Listhaug: – Helt feil at jeg forsøker å spre frykt

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) advarer mot at den store integreringen kan gå utover velferdsordningene våre.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) advarer mot at den store integreringen kan gå utover velferdsordningene våre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det blir hevdet at jeg forsøker å spre frykt i innvandringsdebatten i Norge. Dette er helt feil, skriver innvandrings- og intergreringsminister, Sylvi Listhaug, i et debattinnlegg og tar nå et oppgjør politikerne på Stortinget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det hjelper lite å sminke på sannheten rundt dette. Ærlighet varer som kjent lengst, skriver Listhaug i en kronikk publisert på NRK sine nettsider.

Listhaug sier en «stor innvandring år etter år vil gjøre det vanskeligere å lykkes med integreringen, og dermed bidra til at vi ikke kan opprettholde velferdstjenester og ordninger som vi er vant til».

Kommer flere innstramminger

I går uttalte innvandrings- og integreringsministeren til ABC Nyheter at hun er svært fornøyd med nedgangen i asyltallene og varslet flere innstramminger i tiden som kommer.

– Det er ingen grunn til å tro at de lave asyltallene vil vedvare. Det er bare å se på ankomsttallene til Europa så skjønner man at dette på lang nær er over. Fjorårets tall var en tredobling av det normale. Derfor blir nye innstramminger helt nødvendig, sa innvandringsministeren til ABC Nyheter i går.

Les hele saken: Listhaug svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

– Ønsker ikke spre frykt

I dag tar hun i en kronikk publisert på NRK sine nettsider et oppgjør med politikere som hevder hun ønsker å spre frykt.

– Det blir hevdet at jeg forsøker å spre frykt i innvandringsdebatten i Norge. Dette er helt feil, jeg har en realistisk tilnærming til disse spørsmålene, der jeg er opptatt av å få frem fakta i debatten, skriver Listhaug og mener det kan synes som mange politikere «ikke har tatt innover seg hva vi kan komme til å stå overfor i det året vi er inne i».

Les også: Listhaug: – Man må klare å brødfø sin egen familie

Advarer mot uro i EuropaI går sa Listhaug til ABC Nyheter at situasjonen i Europa ikke tyder på et rolig innvandringsår i Norge, til tross for at norske utlendingsmyndigheter bare fikk 389 asylsøknader sendt i januar.

– Vi ser et helt annet bilde i ankomsten i Europa. I fjor kom det i underkant av 2000 fra Tyrkia til Hellas i januar. I år er tallet 60.000. Dette tyder på at det kommer store utfordringer i året vi er inne i, sa Listhaug i går.

I dagens kronikk med tittelen «Asylkrise og realitet» minner hun politikerne om de samme tallene, og skriver at «dersom ikke ankomstene stenges, kan potensielt føre til destabilisering av Hellas, Makedonia og Serbia».

Les også: Dette er asylforliket det ble enighet om på Stortinget

– Voldsomme utfordringer

Listhaug skriver videre at utprøvning av alternative ruter over Albania, Bulgaria og Romania er i full gang, og at det rapporteres om en økning i smuglervirksomheten.

Listhaug mener nå den viktigste debatten handler om hvordan Norge skal unngå å komme i en situasjon hvor vi får en «voldsom asyltilstrømning, med fare for komme i samme situasjon som Sverige i fjor, der mottaksapparatet holdt på å kollapse. »

– Norge kommer til å stå overfor voldsomme utfordringer dersom det kommer like mange eller flere enn i fjor. Dette er ikke innvandring som er bærekraftig på sikt. Jeg etterlyser hva opposisjonspartiene mener om dette, spør Listhaug videre i kronikken og sier det kan være «besnærende å føre en innvandringspolitikk som endres i takt med avisoverskriftene. »

SV raser mot regjeringen: – De kaster menneskerettighetene på skraphaugen

Ap-leder Støre stilte statsministeren til veggs for asylbråket i spørretimen onsdag. Se video:

Personvernpolicy