Trump og Sanders vant i New Hampshire

Trump: – Vi elsker dere, New Hampshire!

Donald Trump og Bernie Sanders vant som ventet nominasjonsvalget i New Hampshire tirsdag. Hos republikanerne kom John Kasich på den svært viktige andreplassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed ble ikke valget i den lille delstaten i nordøst det vannskillet i den republikanske nominasjonskampen som mange ventet etter nominasjonsmøtene i Iowa forrige uke.

Etter en sterk tredjeplass da snakket kommentatorer om at New Hampshire ville bli Florida-senator Marco Rubios mulighet til å rykke fra i racet om å bli den mer etablerte delen av Det republikanske partiets alternativ til protestkandidatene Trump og Ted Cruz.

Men da 70 prosent av de republikanske stemmene var talt opp, lå Rubio nede på en skuffende femteplass bak Ohio-guvernør Kasich og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush, viser CNNs tall.

Les også: – Risikerer at Donald Trump atombomber Danmark

Sanders med klar seier

På demokratisk side hadde Sanders en ledelse på hele 21 prosent på Hillary Clinton da 68 prosent av stemmene var talt opp. Det er et er et klart signal til finanseliten og politikerne i Washington, sa Sanders i sin seierstale.

– Er dere klare for en radikal idé? Sammen skal vi skape en økonomi for oss alle, ikke for den øverste 1 prosenten, sa han og gjentok sine løfter om å øke minstelønnen, gratis høyere utdanning og gratis, offentlig helseforsikring for alle.

For få måneder siden var det få som trodde den selverklærte «demokratiske sosialisten» hadde noen mulighet til å utfordre storfavoritten Clinton.

De to usannsynlige kandidatene Sanders og Trump har spilt på den store misnøyen mange amerikanere har med den politiske eliten i landet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Sanders takker velgerne:

Les også: Cruz om kvinner i militæret: – Er de gale?

Viktig seier for Trump

Trump har ledet stort på meningsmålingene og trengte seieren etter et surt tap for Cruz i Iowa sist uke. Eiendomsmogulen måtte bevise at han kunne omsette de gode målingene til faktiske stemmer, noe han lyktes med i New Hampshire, der han foreløpig har 35 prosent av stemmene.

Til Beatles-sangen «Revolution» og taktfaste rop om «USA, USA, USA» fra publikum kom Trump med sin seierstale. Talen inneholdt de vanlige lovnadene fra eiendomsmogulen.

– Vi skal gjenreise forsvaret vårt. Det skal bli så stort og så sterkt at ingen – ingen – vil utfordre oss. Vi skal ta oss av krigsveteranene våre, de blir behandlet så forferdelig, sa Trump, flankert av sin kone og sine barn.

Les også: Trump anklager Cruz for valgfusk i Iowa

Fortsatt bredt felt hos republikanerne

Bak Trump var det kortere avstand mellom plasseringene. For Kasich (16 prosent) betyr andreplassen at han kan fortsette valgkampen.

Jeb Bush ligger foreløpig på en fjerdeplass foran rivalen Rubio, men bak Cruz. Likevel har Bush fått en liten opptur i forkant av at valgkampsirkuset beveger seg videre til South Carolina.

Rubio hadde en svak debattkveld lørdag. Han ble angrepet for bare å komme med ferdig innøvde svar etter å ha gjentatt et angrep på president Barack Obama nesten helt likt fem ganger.

Den forholdsvis ferske senatoren ble også kritisert for ikke å ha erfaringen som trengs for å bli president.

Les også: Trump: – Vi skal gjenreise USA

Personvernpolicy