Bevegelsen DiEM25: – Vi vil berge demokratiet i EU

<p>EU-OPPRØRER: Den forhenværende greske finansministeren Yanis Varoufakis måtte gi tapt mot EUs sparetiltak, og forsvant fra den venstreorienterte Syriza-regjeringen i Hellas. Nå vil han skape overnasjonalt demokrati i EU.</p>
EU-OPPRØRER: Den forhenværende greske finansministeren Yanis Varoufakis måtte gi tapt mot EUs sparetiltak, og forsvant fra den venstreorienterte Syriza-regjeringen i Hellas. Nå vil han skape overnasjonalt demokrati i EU. Foto: Neil Hall / Reuters/NTB scanpix

– Alt EU er redd for, er demokrati! skriver «bevegelsen for demokrati i EU innen 2025» (DiEM25) som stiftes i «Folkets Teater» i Berlin tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Europa vil bli demokratisert. Ellers går EU i oppløsning!

Slik lyder kampropet foran stiftelsen av demokratibevegelsen DiEM25 i Volksbühne (Folkets teater) i Tysklands hovedstad i kveld.

Den går inn for mer overnasjonal makt til det folkevalgte EU-parlamentet, går imot ønsket fra land som Storbritannia og Ungarn om å gi mer makt til nasjonalstatene igjen, og angriper byråkratmakta i Brussel.

Initiativtaker er mannen som er blitt betegnet som finansverdenens rockestjerne, den forhenværende greske finansministeren Yanis Varoufakis.

Han ble viden kjent for å provosere vettet av mang en EU-topp i forhandlingene om nendskjæringstiltak i Hellas. EU-toppene vant som kjent.

Varoufakis gikk av som finansminister etter folkeavstemningen i Hellas i juli 2015 om krisetiltakene landet ble pålagt av EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

Les også: Varsler gransking av Varoufakis-plan

– Frykter demokrati mer enn alt

Folkeavstemningen sa som Varoufakis «nei», hvorpå partikameratene hans med Syriza-leder Alexis Tsipras i spissen, bøyde nakken for tiltakene folket hadde avvist.

«Med all sin bekymring for den globale konkurranseevnen, migrasjon og terrorisme, er det bare én ting som virkelig gjør Europas makthavere skrekkslagne: Demokrati.», innledes manifestet til den nye bevegelsen med.

Les også: – Dere bedriver terrorisme mot Hellas!

Liker initiativet, tviler på oppslutning

Europabevegelsens leder, europaforsker Jan Erik Grindheim, er glad for initiativet, men tviler på om det får gjennomslag.

– Vi som tror på Europa vil alltid ønske slike initiativ velkommen. Europa trenger felles tilbud i politikken. Men jeg er skeptisk til at han skal få til noe på europeisk nivå når han ikke fikk til noe i Hellas, sier Grindheim til ABC Nyheter.

Varoufakis ønsker seg mindre makt til byråkratene, mer demokratisk og overnasjonal makt til EU-parlamentet.

– Hva syns du om det?

– Det er litt av det danskene alltid har sagt, at det folkevalgte parlamentet må få mer makt. Problemet er at de møtte seg selv i døren. For styrker du EU-parlamentet, styrker du det overnasjonale, føderale. Jeg syns det er en veldig god idé, men er usikker på om europeerne er enige.

Les også: Janne Haaland Matlary vil ha vekk EU-parlamentet

Nei-leder uten tro på EU-endring

Er Yanis Varoufakis så Nei til EUs mann?

– Jeg vil heller si at han gir uttrykk for en folkelig misnøye med dagens EU. Det er han ikke alene om. Vi setter pris på alle som utfordrer unionen EU. Vi skal følge med interesse hva han får til, men vi har ikke tro på løsningen med å gjøre EU mer føderalt, sier nei-leder Kathrine Kleveland.

– Han ønsker å ta et oppgjør med EUs kuttpolitikk. Det blir interessant å se hva han får til, legger Kleveland til.

Nylig besøkte hun og ledelsen i Nei til EU Storbritannia, som går en annen vei. Britene ønsker å renasjonalisere, og statsminister David Cameron har sluttført forhandlinger med EU om lempe på betingelsene for britene. De skal avholde folkeavstemning om de skal forbli i EU, eller gå ut.

– Har du mer sansen for britenes ønske om renasjonalisering av noe av EUs makt?

– Jeg ønsker meg ikke et sterkere EU, men heller at Storbritannia går ut av EU, sier Kleveland..

Personvernpolicy