Krass kritikk mot Frp-politiker etter tweet om samenes nasjonaldag

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) har satt sinnene i kok på sosiale medier etter en Twitter-melding om samenes nasjonaldag.
Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) har satt sinnene i kok på sosiale medier etter en Twitter-melding om samenes nasjonaldag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ulf Leirstein, stortingspolitiker for Fremskrittspartiet og medlem av justiskomiteen, la lørdag ut en tweet om samefolkets nasjonaldag som har satt sinnene i kok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leirstein la ut følgende melding på Twitter lørdag klokken 19.12:

«Samenes NASJONALdag ... Visste ikke at samene hadde eget land. Da kan sikkert det landet betale for Sametinget, støtte til samisk kultur osv.».

Tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg. De aller fleste som har kommentert meldingen til Leirstein er langt fra imponert over utspillet.

Les også: Ulf Leirstein mener klimaendringene er til fordel for Norge

– Nasjon og land er ikke det samme

– Nå har vi en representant som benytter vår dag, der vi markerer vår felles språk- og kulturhistorie, til å trakassere, tråkke oss ned og gjøre narr av oss. Det er sårende, sier plenumsleder for Arbeiderpartiet på Sametinget, Jørn Are Gaskiv til NRK.

SV-leder Audun Lysbakken skriver følgende på Twitter etter Leirsteins tweet:

«Vel og bra at det med samefolkets dag forklares i skole og barnehager, men vi må nok ha temadag på Stortinget også.»

Tidligere sametingspresident Egil Olli er ikke overrasket over utspillet til Frp-politikeren.

– Det er vel de som hele tiden har vært imot samer og den samiske kulturen. Nasjon er ikke det samme som et land. Det vet de sikkert veldig godt, men det blir bare brukt mot samene, sier Olli til Nettavisen.

Les også: Ulf Leirstein støttet uttalelse fra høyreekstrem aktivist

Mener det bør hete Samenes Dag

– Jeg reagerte på at man på NRK i går brukte betegnelsen Samenes Nasjonaldag. Det er Samenes Dag. Derfor sendte jeg en tweet, sier Leirstein til Nettavisen søndag.

Fremskrittspartiet har programfestet at de er imot å ha et Sameting, men ikke motstandere av samisk språk og kultur. Det er det eneste partiet som ikke ønsker at Sametinget skal eksistere.

– Dette er for øvrig en velkjent debatt, som også mediene har omtalt ved flere anledninger, legger Frp-politikeren til.

Les også: Ulf Leirstein «liker» møkkafolk-kommentar