Christie og Bush rett i strupen på Rubio

Chris Christie (t.v.) og Jeb Bush gikk begge ut mot Marco Rubios manglende erfaring da de møttes til debatt lørdag kveld.
Chris Christie (t.v.) og Jeb Bush gikk begge ut mot Marco Rubios manglende erfaring da de møttes til debatt lørdag kveld. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chris Christie og Jeb Bush angrep Marco Rubios manglende erfaring under lørdagens republikanske debatt. Donald Trump tok til ordet for «å hente tilbake langt verre metoder enn waterboarding».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bush og Cristie, som begge har erfaring som guvernører, trakk paralleller til Barack Obama. I likhet med Rubio var Obama bare inne i sin første periode som senator da han stilte til presidentvalg.

– Du har ikke tatt en eneste beslutning som du kan bli holdt ansvarlig for, sa New Jersey-guvernør Christie i ett av sine mange angrep på Rubio.

Rubio svarte ved å angripe Obama, noe som gjorde at Christie gjorde narr av ham for bare å lese opp et ferdig innøvd svar som «er nøyaktig det hans rådgivere har gitt ham».

– Der er den talen igjen, sa Christie etter at Rubio hadde gjentatt angrepet sitt på Obama for andre gang.

Kjemper om samme velgere

Rubio, Bush, Christie og Ohio-guvernør John Kasich kjemper alle om stemmene til den mer etablerte delen av partiet, som ikke har latt seg begeistre av Donald Trump eller den erkekonservative senatoren Ted Cruz, de to som fikk flest stemmer i Iowa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha kommet på tredjeplass i Iowa var Rubio regnet som favoritten blant de mer etablerte kandidatene før debatten.

I RealClearPolitics ' gjennomsnitt av meningsmålinger for New Hampshire ligger han med sine 16,4 prosent fortsatt langt bak Trump (30,7 prosent). Deretter følger Cruz og Kasich med 12 prosent og Bush med 9,1 prosent.

Les også: – Risikerer at Donald Trump atombomber Danmark

Tok til orde for tortur

I lørdagens debatt var Trump tilbake i manesjen etter å ha vært borte sist de republikanske kandidatene møttes til dyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ha tilbake waterboarding, og jeg vil hente tilbake langt verre metoder enn waterboarding, sa Trump under diskusjonen om den svært omstridte og nå forbudte avhørsmetoden. Waterboarding, der offeret får følelsen av å drukne, omtales ofte som tortur. Cruz sa at han ville bruke metoden i krisesituasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rubio mente på sin side at flere terrormistenkte burde sendes til Guantanamo, fangeleiren Obama forgjeves har forsøkt å stenge.

– Vi burde sette flere mennesker inn i Guantanamo, ikke ta folk ut, sa Florida-senatoren.

Les også: Trump om Kim Jong-un: – Ikke undervurder den slags talent

Trump mot Bush

I de første republikanske debattene gikk Donald Trump til kraftige angrep på Jeb Bush. Lørdag buet publikum flere ganger på eiendomsmogulen etter at han hysjet på en aggressiv Bush under en diskusjon om ekspropriasjon.

– Han prøver å være en tøffing, sa Trump, og fikk mer buing mot seg etter at han sa «stille» til Bush.

Den nordkoreanske raketten som ble skutt opp kort tid før debatten begynte, ble også et tema. Bush sa seg villig til å angripe Nord-Korea militært om nødvendig, mens Trump mente at Kina er nøkkelen til å løse Nord-Korea-problemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Clinton til frontalangrep mot Sanders

Tøff retorikk

I diskusjonen om sikkerhetspolitikk konkurrerte kandidatene om å innta en tøffest mulig holdning mot IS.

– Drep fienden, og så kom deg til helsike ut. Ikke engasjer deg i nasjonsbygging, sa Cruz.

Rubio tok til orde for at IS må bekjempes av bakkestyrker bestående av sunnimuslimske arabere, men at Obamas atomavtale med Iran har gjort det vanskelig siden Iran er sunnienes «dødsfiende».

Trumps plan var på overflaten enklere. Den styrtrike forretningsmannen mente IS bekjempes ved å stanse pengetilførselen til gruppen.

– Jeg sier det samme nå som før: bomb oljen, og ta oljen.

Les også: – En seier for Sanders at det ble uavgjort