Russisk aktivitet bekymrer - Sverige ruster opp

Svenske kampfly av typen Saab JAS 39C Gripen demonstrerer en avskjæringsøvelse. Arkivfoto:
Svenske kampfly av typen Saab JAS 39C Gripen demonstrerer en avskjæringsøvelse. Arkivfoto: Foto: Staff / Reuters

Den russiske aktiviteten i Østersjøen og bekymring etter hendelsene i Ukraina de siste åra har ført til svensk opprustning og en levende forsvarsdebatt for første gang på flere tiår, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske militærfly har begynt å krenke svensk luftrom nærmest regelmessig. I 2014 sto landet stille i en uke mens det ble rapportert om at en russisk ubåt skjulte seg i skjærgården utenfor Stockholm. I 2013 simulerte russiske fly bombeangrep mot mål i Stockholm, ifølge Nato.

På den svenske øya Gotland i Østersjøen har det blitt opprette en ny, svensk kampstyrke, der 300 mann deltar på hel- og deltid.

– Siden Ukraina-krisen i 2014 har det absolutt vært en økt vilje til å oppnå økt beredskap og tette hull i Forsvaret for å øke egen stridsevne. Det er en ny trend at Sverige reagerte på Ukraina-krisen ved å oppnå en bred overenskomst i Riksdagen for å skjerpe forsvarsevnen og øke forsvarsbudsjettene. Det har helt klart med den økte russiske aktiviteten i nærområdene å gjøre, sier professor Magnus Petersson ved Institutt for forsvarsstudier til ABC Nyheter.

Ingen i Sverige tror Russland vil starte et uprovosert angrep, men etter hendelsene på Krim-halvøya og i Øst-Ukraina betraktes ledelsen i Moskva som stadig mer uforutsigbar.

Les også: Russland: – Nato destabiliserer Nord-Europa

Hærsjef: – Kan bli krig

Skjønt, i januar ble det kjent at Sveriges hærsjef Anders Brännström i et dokument hadde skrevet at Sverige ut fra dagens sikkerhetspolitiske situasjon «kan befinne seg i krig om noen år», ifølge Expressen. Brännström mente landets forsvarsevne må styrkes ytterligere. Dokumentet ble utarbeidet i forkant av «Markstridsdagarna», et møte mellom svensk forsvarsledelse og politisk ledelse onsdag.

Professor ved IFS Magnus Petersson. Foto: IFS
Professor ved IFS Magnus Petersson. Foto: IFS

«Den sikkerhetspolitiske situasjonen som vi opplever og som fremgår av inriktningsbeslutet (tilsvarende et vedtak om langtidsplan for forsvaret) leder til konklusjonen om at vi i løpet av noen år kan være i krig» (Aftenpostens forklaring).

I desember 2012 skapte den daværende øverstkommanderende bekymring da han innrømmet at Sveriges forsvar neppe kunne stå imot et angrep mer enn en ukes tid.

Enkelte analytikere tror Russlands adferd de siste åra har mer å gjøre med å sikre hjemlig støtte til Putin enn med å granske Sveriges forsvar.

– Forstod vi annekteringen av Krim før det skjedde? Forstod vi hvor nært de var å starte noe i Øst-Ukraina, sier den svenske forsvarssjefen Micael Bydén, til BBC News.

– Dette er en av de store utfordringene i dag: hva driver de med, og hvorfor?

Les også: Forsvarssjefen vil legge ned baser og samle ressursene

Nato-debatt

Uansett har aktiviteten ført til økte svenske forsvarsbudsjett, og et skifte av fokus til regional sikkerhet etter to tiår der internasjonale operasjoner har hatt forrang.

– Situasjonen har også ført til en forsvarsdebatt i Sverige for første gang siden ubåtkrenkelsene på 80-tallet. Her har spørsmålet om Nato-medlemsskap inngått. Regjeringen har likevel vært tydelige på at Nato-medlemskap ikke er en aktuell problemstilling i dag. Debatten føres likevel i svenske medier, og en del bøker er utgitt. Det er lenge siden vi har sett noe tilsvarende. I tillegg ser vi at de borgerlige Kristdemokraterna og Centern har snudd, og er nå tilhengere av medlemskap, sier professor Petersson.

Korvetten HMS Stockholm i Nämdöfjärden på ubåtjakt høsten 2014. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix
Korvetten HMS Stockholm i Nämdöfjärden på ubåtjakt høsten 2014. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix

For første gang viser meningsmålinger at nærmere halvparten av svenskene har blitt tilhengere av et Nato-medlemskap. Sverige har allerede et tett samarbeid med andre Nato-land. I 2011 deltok svenske Gripen-jagere i den Nato-ledede intervensjonen i Libya.

– Et eventuelt Nato-medlemskap vil imidlertid kreve en folkeavstemning, og den kommer neppe med det første. Personlig har jeg vanskelig for å tro på et ja i en slik avstemming, siden vi knapt stemte ja for EU i 1994. Nato-spørsmålet er langt mer kontroversielt i Sverige, sier Petersson.

Militære ledere er fremdeles flaue over den såkalte «russiske påskehendelsen» i 2013 da seks russiske fly gjennomførte simulerte angrep mot Stockholm, og det svenske flyvåpenet ikke sendte opp et eneste kampfly til svar.

Les også: Gjorde funn på land under svensk ubåtjakt

– Øvde på atomangrep

Onsdag denne uken bekreftet Natos generalsekretær Jens Stoltenberg for første gang offisielt at Russland øvde på et atomangrep mot Sverige påsken 2013

Les også: Nato bekrefter at Russland øvde på atomangrep mot Sverige

Hendelsen Stoltenberg viser til skjedde langfredag , da flere russiske bombefly gjennomførte en øvelse rettet mot mål i Sverige.

Russisk Tupolev Tu-22M. Illustrasjonsfoto: Dmitriy Pichugin (Wikimedia Commons).
Russisk Tupolev Tu-22M. Illustrasjonsfoto: Dmitriy Pichugin (Wikimedia Commons).

Totalt seks russiske fly kom overraskende om natten da Sverige var uten beredskap.

To russiske Tu-22M3-bombefly ble brukt i øvelsen. Disse kan levere kryssermissiler og atomvåpen. Bombeflyene ble støttet av fire jagerfly av typen Su-27. Disse lå i internasjonalt luftrom utenfor Gotska sandön klokken 02 om natten, 30-40 kilometer utenfor Sveriges territorialgrense.

Ingen svenske piloter var på vakt, og to danske kampfly som deltok i Natos beredskapsprogram Quick Reaction Alert, måtte sendes opp fra sin base i Litauen. De skygget de russiske flyene, som trakk seg tilbake.

Svenska Dagbladets militære kilder forklarte den gang at flyene øvde på angrep mot to bestemte mål i Stockholmsområdet.

Les også: Russisk «spionskip» utenfor norskekysten

Ubåt i Skjærgården

Høsten 2014 pågikk en storstilt jakt etter en antatt ubåt som ble observert i Stockholms skjærgård. I november 2014 bekreftet svenske myndigheter at en mindre ubåt hadde krenket svensk farvann.

– Jeg kan bekrefte at en mindre ubåt har begått en undervannskrenkelse av svensk farvann. Vår konklusjon er at Sverige ble utsatt for en grov og alvorlig krenkelse av en fremmed makt. Det er det ingen tvil om, sa Sveriges daværende forsvarssjef Sverker Göranson ifølge VG.

– Russerne har for det første fått flere ressurser til eget forsvar, og har simpelthen råd til å fly, seil og øve på en annen måte. Dermed begynner de å opptre som en regional stormakt i området. Det tror jeg alle kan være enige i, sier Petersson.

– Videre mener enkelte det er et tegn på russisk revisjonisme, og er bekymret for om Russland er ute etter noe mer. En bekymring dreier seg for en russisk aksjon i Baltikum, tilsvarende den man har sett i Ukraina de siste årene.

Les også: Marinen svarer på russisk opptrapping i nord

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 300 migranter står ved grensen mellom Hellas og Tyrkia09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Historisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 – Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut08:53 Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Viruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere
Siste nytt
10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08Verden300 migranter står ved grensen mellom Hellas og Tyrkia09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06NorgeKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenHistorisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35Politikk– Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut08:53NorgeHver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49KulturUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Viruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30PolitikkMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15PengerOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus