Arbeiderpartiets studentlag vil innføre unisex-toaletter

Arbeiderpartiets studentlag ønsker nå at det innføres unisex-toaletter i Norge.
Arbeiderpartiets studentlag ønsker nå at det innføres unisex-toaletter i Norge. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets studentlag i Bergen ønsker at unisex-toaletter skal bli den nye normen i samfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Rasmus Haugen Sandvik er leder i Arbeiderpartiets studentlag i Bergen. Foto: Privat
Rasmus Haugen Sandvik er leder i Arbeiderpartiets studentlag i Bergen. Foto: Privat

– Vi tror at unisex-toaletter vil gi mange grupper en langt enklere hverdag. Det kan være foreldre som skal følge sine barn på toalettet, eldre som trenger verge, men også dem med en mindre vanlig kjønnsidentitet, sier Rasmus Haugen Sandvik, leder i Arbeiderpartiets studentlad i Bergen.

Under Arbeiderpartiet i Bergens årsmøte førstkommende lørdag, tar studentlaget opp forslaget om å innføre unisex-toaletter, skriver Bergens tidende.

– Får mer plass

I dagens forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser står det nemlig at større arbeidsplasser må ha atskilte toaletter for kvinner og menn. Dette er unødvendig ifølge studentlaget.

– Om forskriften endres kan virksomheter bygge mer nøkternt. Det handler ikke om at vi skal presse virksomheter til å ha unisex-toaletter, men vi vil at de skal ha lov til dette om de ønsker det, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Haugen Sandvik forteller at studentlaget har latt seg inspirere av en nettsak om en amerikansk pizzarestaurant som innførte unisex-toaletter for å unngå å sette kundene i ukomfortable situasjoner. Han understreker videre at dette ikke er deres kampsak.

Les også: Rennende toalett ga vannregning på 224.000 kroner

– De unge er mest positive

– Under et årsmøte er det lov å fremme hva som helst - stort og smått. Vi synes dette er et godt tiltak som har langt flere positive konsekvenser enn negative.

Han forteller at flere har kommet med tilbakemeldinger på forslaget - allerede før årsmøtet.

– Folk er enten veldig for eller sterkt imot. Dette rokker jo med noe som er veldig tradisjonsbundet, så foreløpig er det de unge som er mest positiv til dette.

Universitetet i Oslo har allerede bestemt at de skal innføre kjønnsnøytrale toaletter ved alle sine fakulteter, skriver studentavisen Universitas.

– For universitetsledelsen er det svært viktig at Universitetet i Oslo (UiO) er åpent og inkluderende for alle, sier prorektor Ragnhild Hennum til avisen.

Les også: Her er det mer skittent enn på toalettet

Så ofte bør du vaske toalettet