Solberg: – Russland har et ansvar for Syria

Solberg møtte pressen etter møtet med statsministerkollega David Cameron. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria-samtalene i Genève er satt på vent. Russland har et spesielt ansvar for å få fredsforsøket på fote igjen, sier statsminister Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland har et stort ansvar, for de er en krigende deltaker i Syria, sier Erna Solberg (H).

– De burde legge press på regjeringen, men de burde selv også la være å bombe i disse dager, sier hun til NTB.

Russland har fortsatt å bombe syriske opprørsmål samtidig som FN har forsøkt å få i gang fredsforhandlinger i Genève. Bombingen har ført til stor fremgang for Assad-regimets styrker nord i Syria.

Håpet for en våpenhvile i Syria fikk seg en knekk dagen før verdenssamfunnets innsamlingsaksjon for landets nødstedte. Mens Solberg onsdag kveld møtte medarrangør David Cameron for å diskutere giverkonferansen i London, kunngjorde FN-utsending Staffan de Mistura en pause i Syria-samtalene i Genève fram til 25. februar.

Les også: Mottakere av barnetrygd i utlandet kan få kutt

Pause

– Det er tid for en pause, bare en pause, sier de Mistura og konstaterer at situasjonen for den syriske befolkningen ikke har blitt bedre parallelt med forhandlingsforsøket i Genève.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har kommet fram til at etter den første uken med forberedende samtaler så er det mer arbeid å gjøre, sier han ifølge Reuters.

Både FN og lokale kilder forteller om massiv russisk bombing rundt Aleppo i Syria de siste to dagene. «Uten sidestykke» er ordene som blir brukt.

Bombingen har provosert den saudi-støttede opposisjonsdelegasjonen som denne uken skulle ha innledet indirekte samtaler med Assad-regimet i Genève.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Syrias regime: – Alle har feilet unntatt oss

Kritisk

Solberg er kritisk til Russlands Syria-aksjoner. I stedet for å «konsentrere seg om IS-installasjoner» fortsetter de sammen med regimestyrkene å bombe «posisjonene som de forhandlende partene i Genève faktisk sitter på», sier hun.

– De bidrar ikke som de kunne bidratt, nemlig ved å sørge for at det nå var mer ro.

Norge og alle andre som har interesse av en diplomatisk løsning for Syria, må nå legge press på aktørene som har innflytelse på partene ved forhandlingsbordet, påpeker Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjelder Russland, Saudi-Arabia og Iran, og det dreier seg blant annet om å sørge for at det er en situasjon i Syria som gjør at opposisjonen vil sitte og forhandle, sier statsministeren.

Les også: Russland vil ikke stanse bombingen av opprørsmål i Syria

Russland fortsetter

Russland avviser alle krav om å stanse angrepene mot syriske opprørsmål. Først skal Nusrafronten, som regnes som al-Qaidas fløy i Syria, beseires, ifølge utenriksminister Sergej Lavrov.

– De russiske angrepene vil ikke bli innstilt før vi har beseiret terroristorganisasjoner som Nusrafronten. Jeg kan ikke se hvorfor disse flyangrepene bør stanse, sier Lavrov ifølge Reuters.

Les også: Britisk kvinne dømt for å ha sluttet seg til IS i Syria

I nord

Onsdag brøt syriske regjeringsstyrker og allierte militser gjennom opprørernes langvarige beleiring av de to småbyene Nubul og Zahraa nord for Aleppo, ifølge flere medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utviklingen er et alvorlig tilbakeslag for opprørerne i den østlige halvdelen av Aleppo, det siste store befolkningssenteret som kontrolleres av opposisjonen.

– Det har blitt stadig tydeligere de siste dagene at den syriske hærens militæroffensiv ved Aleppo har tynget Genève-samtalene, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier ifølge DPA.

SE VIDEO: Erna møtte Cameron i Downing Street 10