Naturvernforbundet: – Dette er reinspikka miljøkriminalitet

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet har stor forståelse for aksjonistene.
Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet har stor forståelse for aksjonistene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, har stor forståelse for de miljøaksjonene som nå foregår i forbindelse med prøveboringen i Engebøfjellet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en sak vi på langt nær har gitt opp. En eventuell prøveboring betyr ikke at saken er tapt, det vil gå lang tid før de kan sette i gang med gruvedrift, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til ABC Nyheter.

Naturvernforbundet har klaget inn planene om utslipp av gruveavfall i Førdefjorden til det europeiske frihandelsforbundets (EFTA) overvåkingsorgan ESA og Kongen i Statstråd.

– Reinspikka miljøkriminalitet

– Dette er reinspikka miljøkriminalitet. Det å dumpe så mye finmalt avfall i en av Norges rikeste og reneste fjorder vil få alvorlige konsekvenser for miljøet, og vi veit ikke med sikkerhet hvor mye dette vil spre seg, sier Haltbrekken.

Bakgrunn: Natur og Ungdom fortsetter ulovlig aksjon tross arrestasjoner

Miljødirektoratet sa i fjor i sin anbefaling i saken at sjødeponiet ville kunne få vesentlig negativ effekt for kysttorsk, pigghå og blålange, skriver VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Truede arter i dumpeområdet

Undersøkelsene fra direktoratet viser at blålange og pigghå sannsynligvis har gyte og oppvekstområde i det planlagte dumpeområdet. Disse to artene er begge oppført på lista over truede arter.

Likevel valgte Miljødirektoratet i fjor å snu i saken, og gi grønt lys for gruveavfall i Førdefjorden. Dette reagerer Haltbrekken på.

– Det har kommet store internasjonale reaksjoner på dette. Norge er et av svært få land som fortsatt dumper avfall i fjorden.

Haltbrekken mener likevel håpet er stort for å få stoppet planene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bare se på reaksjonene, dette er noe befolkningen og naturvernorganisasjoner reagerer sterkt på.

– Klart for Norges største mineralfunn

Da prosjektet i april i fjor var klart omtalte regjeringen prosjektet i en pressemelding som Norges største mineralfunn, og at det kunne gi jobb til 500 personer på landsbasis.

- Det ligger store verdier skjult i fjellene våre som kan bidra til viktig verdiskaping i lokalsamfunn, sa næringsminister Monica Mæland (H) den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mæland sa videre i pressemeldingen at «Norge trenger flere ben å stå på». Prosjektet skal hente ut mineraler som kan brukes i alt fra tannkrem, til maling og som metall i fly og sportsutstyr.

- Engebøprosjektet er det største planlagte mineralprosjektet i Norge. Vi snakker her om investeringer på rundt to milliarder kroner, sa Mæland videre.

Les også: Bryt lova for Førdefjorden

Dette er konflikten:

I april 2015 ga Klima- og miljødepartementet utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

Stedet er det eneste kjente kystgyteområde for den truede arten blålange.

Utslippstillatelsen kom til tross for at Miljødirektoratet advarte mot sjødeponiet.

Næringsminster Monica Mæland (H) argumenterte med at gruveprosjektet kunne jo opptil 500 arbeidsplasser på landsbasis, mens støttepartiene KrF og Venstre har krevd at regjeringen stopper prosjektet.

SV- politiker Audun Lysbakken kalte prosjektet en "miljøskandale", til VG.

I går, 02. februar, fjernet politiet 15 aksjonister med makt etter at de hadde startet aksjonen i morgentimene. De fikk hjelp av politiet til å klippe opp lenkene til aksjonistene som stengte veien. Aksjonistene kan vente seg et forelegg på 10.000 kroner per person, ifølge lokalavisen Firda.

Natur og Ungdom har varslet aksjoner som vil pågå i flere uker.

Kilder: NTB, Firda.no og Verdens Gang