Russland-dialog om asylsøkere skuffer på Stortinget

– Sylvi Listhaug har vært mer opptatt av å skape støy og bidra til tabloide overskrifter enn å få til resultater, mener Venstres André N. Skjelstad.
– Sylvi Listhaug har vært mer opptatt av å skape støy og bidra til tabloide overskrifter enn å få til resultater, mener Venstres André N. Skjelstad. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingene med Russland om asylreturer imponerer ikke på Stortinget. Opposisjonen mener regjeringen oppnår langt mindre enn den tidligere har gitt inntrykk av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens forhandlinger med Russland om asylreturer imponerer ikke på Stortinget. Russiske myndigheter vil fortsatt bare ta imot personer med lovlig opphold.

På et møte med norske myndigheter i Moskva onsdag, ga Russland signaler om at de er klar til å ta imot mellom 200 og 300 personer som krysset grensen til Norge i fjor.

Bakgrunn: Ny avtale kan sende asylsøkere til Russland igjen

De det er snakk om har multivisum og oppholdstillatelse i Russland og inngår i gruppen på 700 asylsøkere som Russland tidligere har gitt signaler om at de vil ta imot. Returene skal skje med fly til Moskva.

– Jeg registrerer at dette er et betydelig lavere antall enn det regjeringen tidligere har gitt inntrykk av, sier Aps innvandringspolitiske talskvinne Helga Pedersen til NTB.

Skuslet bort

Også Venstres André N. Skjelstad er skuffet over resultatet av forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette viser at Sylvi Listhaug har vært mer opptatt av å skape støy og bidra til tabloide overskrifter enn å få til resultater, sier han til NTB.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad stiller spørsmål ved om dialogen har vært god nok.

– Regjeringen har skuslet bort mulighetene til å få returnert raskt asylsøkere som ikke har krav på beskyttelse, sier hun.

Fortsatt er Norge og Russland uenige om 4.800 av de 5.500 som kom til Norge over Storskog i Finnmark i fjor.

Les også: Utlendingsnemda opphever Storskog-vedtak

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) avviser imidlertid all kritikk:

– Å ha situasjonen ved Storskog under kontroll fortsatt, har høyeste prioritet. Jeg advarer mot å undergrave instruksen og komme med sterke synspunkter om Norges dialog med Russland uten å vite så mye om dialogen. Dette håndteres godt av våre eksperter, sier Listhaug til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At et bredt flertall peker på at det vil bli returnert langt færre enn det regjeringen har gitt inntrykk av, tilbakeviser Listhaug på følgende måte:

– Flere partier kritiserte regjeringen da returene pågikk i begynnelsen av januar, de kritiserte at returene stanset og de kritiserer nå at vi får til en løsning med Russland. Jeg er glad for at vi kan gjenoppta returarbeidet.

Aksept for 700

Rundt halvparten av de 700 som Russland vil ta imot, er allerede ute av Norge. 250 er returnert til Russland, mens et antall er returnert til opprinnelseslandene.

Rundt 200 er på en kjent adresse og returnerbare per i dag.

Siden november i fjor har det ikke kommet noen asylsøkere over grensen på Storskog. Men Norge fikk ingen garantier fra russiske myndigheter om at asylstrømmen ikke vil ta seg opp i framtiden.

– Vi uttrykte at vi har en felles interesse av en kontrollert og regulert innvandring, og at det er en uheldig situasjon om denne ruta i nord blir en hovedkanal inn til Schengen. Dette var russerne enige med oss i, sier ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i Justisdepartementet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jemenitt hentes tilbake

Onsdag ble det også klart at to jemenitter blir hentet tilbake til Norge fra Russland.

Utlendingsnemnda (UNE) opphevet onsdag UDIs vedtak om å returnere jemenitten Abdullah som ble sendt ut av Norge med buss over Storskog 19. januar. Han er nå utvist fra Russland, og UDI har bestemt at han skal få komme til Norge mens saken vurderes.

UDI forsøker også å komme i kontakt med en annen jemenitt, Ahmed, som var på samme buss.

Les også:

Rohde: Frykter at rømte asylsøkere får gå fri

Nesten 1.000 Storskog-asylanter har forsvunnet

80.000 asylsøkere kan få avslag i Sverige

Frp-topp mener asylprotester er mangel på ryggrad