Natur og Ungdom fortsetter ulovlig aksjon tross arrestasjoner

Aksjonistene sperret i går veien, og fortsetter i dag protestene mot prøveboringen.
Aksjonistene sperret i går veien, og fortsetter i dag protestene mot prøveboringen. Foto: Torgeir Vestre / Natur og Ungdom
Artikkelen fortsetter under annonsen

I går ble 15 aksjonister pågrepet etter at de sperret veien til Engebøfjellet ved Førdefjorden, hvor gruveselskapet Nordic Mining skal gjøre prøveboringer. Aksjonister fra Natur og Ungdom fortsetter i dag protestene og nekter å gi opp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går nektet aksjonistene å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg, og ble kjørt til politistasjonen i Florø i buss. Aksjonistene kan forvente seg et forelegg på 10.000 kroner, men gir seg ikke der.

Målet til aksjonistene er å hindre at det denne uken blir satt i gang prøveboring i forkant av det mye diskuterte gruveprosjektet og sjødeponiet i Førdefjorden.

– Dette er bare begynnelsen

I ettermiddag har seks aksjonister lenket seg på anleggsmaskinene, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding.

– Dette er bare begynnelsen, advarer Ingrid Skjoldvær, som er leder i Natur og Ungdom, og forteller at naturvernorganisasjonen har samlet over 2000 personer på liste for sivilt ulydige aksjoner mot det omstridte gruveprosjektet.

Leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjolvær, sier dette bare er begynnelsen. Foto: Amanda Iversen Orlich / Natur og Ungdom
Leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjolvær, sier dette bare er begynnelsen. Foto: Amanda Iversen Orlich / Natur og Ungdom

- Alle aksjonistene deltar med en personlig og moralsk overbevisning i bunn. Det lovbruddet aksjonistene begår ved å blokkere veien er ingenting sammenlignet med den organiserte miljøkriminaliteten dette prosjektet vil være, sier lederen videre i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruveselskapet Nordic Mining fått tillatelse til å utvinne mineralet rutil. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden utenfor bygda Vevring.

Prosjektet skal hente ut mineraler som kan brukes i alt fra tannkrem, til maling og som metall i fly og sportsutstyr.

Les også: Bryter loven for Førdefjorden

Flyttet med makt

Ni av de femten aksjonistene som i går ble pågrepet av politiet er medlemmer av Natur og Ungdom, ifølge Bergens Tidende. Det er også flere voksne som har deltatt i protestene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet klippet opp kjettingene med en mekanisk saks. Aksjonistene lå på bakken og ropte slagord som «La fjorden leve» før de blir båret bort av politiet, sa Magnus Storvoll Strømseth, 2. nestleder i Natur og Ungdom, i går til NTB.

Les også: Regjeringa seier ja til sjødeponi i Førdefjorden

Politiet måtte i går fjerne 15 aksjonister med makt. Foto: Torgeir Vestre / Natur og Ungdom
Politiet måtte i går fjerne 15 aksjonister med makt. Foto: Torgeir Vestre / Natur og Ungdom

– Forventer at de respekterer oss

Administrerende direktør i Nordic Mining, Ivar Fossum, sier til Firda.no at han er overrasket over Natur og Ungdom aksjonerer på dette tidspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en geologisk undersøkelse for å få mer informasjon, det er en stund til vi skal sette i gang driften. Men jeg forstår at de ønsker publisitet rundt saken sin, sier Fossum som understreker at de har respekt for synet til aksjonistene, men regner med at de har respekt for at arbeidet som skal gjøres er lovlig.

- Regjeringen nekter å lytte til miljøfaglige råd. Vi kan ikke sitte på sidelinjen og se på at den rene Førdefjorden blir gjort om til en søppeldynge for kjeltringene i gruveindustrien, svarer Skjoldvær i Natur og Ungdom som sier de ikke har noen planer om å gi seg med aksjonene.

Bilder fra Natur og Ungdom viser at ungdommene ikke gir seg til tross for arrestasjoner. Foto: Natur og Ungdom
Bilder fra Natur og Ungdom viser at ungdommene ikke gir seg til tross for arrestasjoner. Foto: Natur og Ungdom

Planene er klaget inn

Planene er klaget inn til EFTAs overvåkingsorgan ESA og til Kongen i statsråd. Klagen er ennå ikke behandlet, men selskapet har fått tillatelse til å sette i gang med prøveboringer fra tirsdag, ifølge Natur og Ungdom.

Ifølge NRK skal to borerigger bore 37 hull i fjellet i løpet av de neste to månedene, til sammen 6.000 meter med borekjerne.

Les også: 15 gruveaksjonister pågrepet

Dette er konflikten:

I april 2015 ga Klima- og miljødepartementet utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

Stedet er det eneste kjente kystgyteområde for den truede arten blålange.

Utslippstillatelsen kom til tross for at Miljødirektoratet advarte mot sjødeponiet.

Næringsminster Monica Mæland (H) argumenterte med at gruveprosjektet kunne jo opptil 500 arbeidsplasser på landsbasis, mens støttepartiene KrF og Venstre har krevd at regjeringen stopper prosjektet.

SV- politiker Audun Lysbakken kalte prosjektet en "miljøskandale", til VG.

I går, 02. februar, fjernet politiet 15 aksjonister med makt etter at de hadde startet aksjonen i morgentimene. De fikk hjelp av politiet til å klippe opp lenkene til aksjonistene som stengte veien. Aksjonistene kan vente seg et forelegg på 10.000 kroner per person, ifølge lokalavisen Firda.

Natur og Ungdom har varslet aksjoner som vil pågå i flere uker.

Kilder: NTB, Firda.no og Verdens Gang