Meny

– Barn i barnevernet må få et lavterskel klagetilbud

KLAGEMULIGHET: Vernet for barn i barnevernets omsorg er katastrofalt dårlig, mener menneskerettigetsjurist Gro Hillestad Thune. Hun støtter forslag om å opprette et lavterskel klagetilbud. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er for vanskelig for barn i barnevernets omsorg å klage, mener Landsforeningen for barnevernsbarn.

Barn som er i barnevernets omsorg, og deres foresatte, skal klage til Fylkesmannen dersom de mener oppfølgingen ikke er god nok. Men klageprosessen er for komplisert, og dermed har ikke barna en reell klagemulighet, mener styreleder i Landsforeningen for barnevernsbarn.

– Det må et lavterskel klagetilbud til for barn. Jeg kjenner til flere ungdommer som har opplevd ting som er hårreisende, som ikke har hatt mulighet til å klage fordi de synes det er så vanskelig å finne fram, sier Sandell til NRK.

Hun mener en mulighet for å sende sms eller ringe vil være et godt alternativ, fordi de fleste barn har tilgang på en mobiltelefon og fordi noen har problemer med å formulere seg skriftlig.

Les også: Forsker: – Hvor er politikerne når norsk barnevern filleristes i utlandet?

– I praksis er de forsvarsløse

Fra 2009 til 2015 har antall klager fra barn og foresatte økt fra 377 klager til 663 klager, ifølge tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Ansatte på institusjoner har plikt til å hjelpe barn som ønsker å klage. Direktoratet har ikke tall på hvor mange barn som har klaget, skriver NRK.

Menneskerettigetsjurist Gro Hillestad Thune var en av fagfolkene som i fjor sto bak en bekymringsmelding om barnevernet i Aftenposten. Hun støtter forslaget om et enklere klagetilbud og sier til NRK at vernet for barn i barnevernets omsorg er katastrofalt dårlig.

– Det betyr at de i praksis er forsvarsløse i en situasjon hvor de blir dårlig behandlet, sier Thune til NRK.

Les også: Privatetterforsker: – Barnevernet må lære av politiskandalen i Bergen

– Vil forbedre ordningene

Statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet, Kai Morten Terning, sier til NRK at departementet lytter til innspillet fra Landsforeningen for barnevernsbarn, og at de derfor ser på hvordan de ulike klageordningene kan bli bedre.

I 2012 da Solveig Horne (Frp), som nå er statsråd med ansvar for barnevernet, satt i opposisjon, sa hun til VG at hun var skuffet over at et forslag fra de borgerlige partiene om å vurdere en lavterskel klageordning, hadde blitt nedstemt året før.

– Vi ble nedstemt på grunn av at regjeringen helt konsekvent stemmer ned alle forslag fra opposisjonen. De sier at de kommer med en helhetlig sak om barnevernet neste år. Men dette har de brukt nesten åtte år og fem statsråder på. Det må være mulig å gjøre noe med klageordningen uavhengig av dette, sa Horne, som da satt i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, til VG.

Les også: Horne i 2013 : – Virker som barnevernet har sine egne lover over norsk lov

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus