Stortinget hørte aktørene i Kyst-Norge:

Unisont Nord-Norge mot Røkke-konsernet i høring om sjømatpolitikken

<p>IKKE ENDRINGSVILLIG? Ordfører Siv Dagny Aasvik fra Hadsel målbar nordnorske kommuners og fylkers motstand mot å svekke viktige bestemmelser i dagens fiskerilovgivning, i en høring arrangert av Stortingets næringskomité. – De har ingen endringsvilje, repliserer konsernsjef Webjørn Barstad i det Røkke-eide trålerselskapet Havfisk ASA (bak til høyre).</p>
IKKE ENDRINGSVILLIG? Ordfører Siv Dagny Aasvik fra Hadsel målbar nordnorske kommuners og fylkers motstand mot å svekke viktige bestemmelser i dagens fiskerilovgivning, i en høring arrangert av Stortingets næringskomité. – De har ingen endringsvilje, repliserer konsernsjef Webjørn Barstad i det Røkke-eide trålerselskapet Havfisk ASA (bak til høyre). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det slår meg etter å ha hørt spørsmålene deres: Er det Stortingets oppgave å se på lønnsomhet i fiskerinæringa for det enkelte selskap, eller for samfunnet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om stortingsmeldingen om sjømatindustrien

  • Regjeringen presenterte 13. november 2015 sjømatindustrimeldingen med flere tiltak som skal bedre konkurransekraften og verdiskapningen i fiskeindustrien.
  • Regjeringen foreslår å regionalisere leveringsplikten og fjerne bearbeidingsplikt og aktivitetsplikten.
  • Leveringsplikten ble innført som en ordning for å sikre råstofftilgang til fiskeindustrien. For at fiskekvoter skulle gis til industrieide trålere, ble de pålagt å levere til visse anlegg på land
  • I 2003 ble leveringsplikten omgjort til en tilbudsplikt til spesifikke anlegg eller geografiske områder.
  • Regjeringen foreslår at tilbudsplikten skal gjelde fylker. Tilbudsplikten som trålere har til Båtsfjord vil da være oppfylt hvis fangsten tilbys fiskeindustri i Finnmark.
  • Regjeringen vil også fjerne forbudet mot å produsere fisk ombord på trålere som ikke har leveringsplikt.
  • De vil også liberalisere fiskesalgslagenes enerett til å fastsette minstepris.

Følg Stortingets behandling av sjømatindustrimeldingen

Slik reagerte ordfører Siv Dagny Aasvik i Hadsel etter å ha hørt spørsmålene politikerne på Stortinget kom med til organisasjonene i fiskerinæringa, selskaper, og lokalpolitikere i en høring Stortingets næringskomité arrangerte tirsdag.

Den handlet om regjeringens stortingsmelding om betingelsene for framtidas sjømatnæring - og dermed arbeidsplasser og bosetting i Kyst-Norge.

– Beslutningen dere skal ta nå, er historisk. For den får store konsekvenser for bosetting langs kysten i nord, sa Aasvik i høringen.

– Rettighetene til å fange 10 prosent av hvitfisken i Norge ble gitt til Røkke og Aker-konsernet på betingelser om at de skulle levere råstoff til lokalsamfunnene kvotene deres stammer fra, la hun til som eksempel på hvor konflikten står.

Les også: Frp i Finnmark vil fortsatt ha betaling for fiskekvoter

Havfisk-sjefen: – De har ingen endringsvilje

Aasvik, ordførere fra Hammerfest, Nordkapp og Vestvågøy, samt næringspolitikere fra Nordland og Troms avviste unisont alle forslag regjeringen kommer med til endringer av deltakerloven, leveringsplikten og bearbeidingsplikten i norsk fiskerilovgivning.

Bak disse begrepene skjuler seg bestemmelser som er innført for å sikre at de norske fiskefangstene skal yngle arbeidsplasser på land, ved at det stilles krav om å levere og bearbeide sjømaten der.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Slik målbar Siv Dagny Aasvik Vesterålens protest:

– Dette er kjente standpunkter. Alle de kommunene og fylkene som har uttalt seg her, har sagt dette bestandig. Det er ingen endringsvilje, sier konsernsjef i Havfisk ASA, Webjørn Barstad, til ABC Nyheter.

– De ønsker å bevare det bestående som det er. Men man må være omstillingsvillig i denne sektoren også. Det er en fundamental uenighet mellom dem og oss, legger Barstad til.

Én meningsfelle i spørsmålet om å gi trålerne større frihet til å velge hvor de vil lande fisken, hadde han imidlertid på høringa. Båtsfjord Handelstands Fiskeriforening, ved formann Frank Kristiansen, sa seg enig i at de må få stå fritt innenfor fylket.

Båtsfjord er stedet i Finnmark der Akerkonsernets selskap Norway Seafoods har sagt seg villig til å satse.

– Trålerrederiene må ikke få bryte betingelsene

Havfisk-sjefen mener tilhengerne av dagens regelverk bare trekker fram én av målsettingene i Loven om retten til å delta i fiske og fangst, populært kalt deltakerloven.

– Det er veldig mange påstander om intensjonen med lovverket. Det ingen har nevnt, er at første målsetting med deltakerloven, er at det skal sikre økt lønnsomhet i næringa. De peker bare på målet om å trygge bosetting og arbeidsplasser i kystdistriktene, sier Barstad og legger til:

– Vi sier at du faktisk trenger lønnsomhet for å fylle det andre målet.

Men som ordfører Remi Solberg fra Vestvågøy påpekte i høringa:

– Begrunnelsen for at disse selskapene fikk trålerkonsesjon, var at de skal skape aktivitet på land. Arbeidsplassene i fangstleddet og på land må derfor sees i sammenheng.

Deltakerloven sier at bare aktive fiskere får tilgang til fiskekvoter. Røkkes Aker-konsern fikk imidlertid unntak, mot å forplikte seg til å levere fangster til bearbeiding på de opprinnelige plassene kvotene stammet fra.

Konsernet eier ikke bare en stor trålerflåte, men har også overtatt fiskeindustri på land. Selskapet oppnådde dermed det som kalles vertikal integrasjon, noe som ifølge kritikerne gjør at konsernet kan få resultatene i industribedrifter noen steder til å se negative ut, for så å legge dem ned.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Barstad: – Skal vi ikke få lov å bruke hodet selv?

Les også: Per Sandberg til Røkkes yndlingshavn i Finnmark

– Vi kan ikke regulere oss til ulønnsomme arbeidsplasser

Røkkes Aker-konsern har underveis gjort et strategisk trekk: De delte opp fiskerivirksomheten sin i to selskaper: Havfisk ASA driver trålerflåten, mens industrien er drevet av selskapet Norway Seafoods ASA.

Havfisk går med pene overskudd, mens Norway Seafoods sliter med lønnsomheten.

– Akerkonsernet eier fangstleddet gjennom og har produksjon i Norway Seafood. Samlet går de i overskudd, påpeker Vestvågøy-ordfører Remi Solberg.

Han vil ikke finne seg i at Røkke får beholde trålerkvotene som tilhører kommunen, samtidig som han får nedlegge industrianlegget.

– Vi vil tape store ressurser om dette skulle stoppe. Det snakkes om at vi da skal få kompensasjon. Men hvordan kompensere en evigvarende ressurs? Det er ikke mulig, sa han.

– I Lofotrådet er det brei tilslutning for å bevare leverings-, bearbeidings- og aktivitetsplikten. Trålere som ikke oppfyller plikten, bør få inndratt sine kvoter, sier han.

– Mer effektivitet gjør oss mer konkurransedyktig. Vi kan ikke regulere oss til ulønnsome arbeidsplasser, sa derimot konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafoods ASA.

– Vi har anlegg langs hele kysten, noen med aktivitetsplikt, andre uten. Konkurransen er global. Skal Norge bli verdens beste sjømatnasjon, må verdikjedene henge sammen og det må bli mindre statlig styring, framholdt han.

Farstad avviser at oppmykingen av reglene regjeringen foreslår, vil føre til industridød. Konsesjonsreglene tilsier at det maksimalt kan være sju trålere per anlegg på land.

Se video: – Konkurransen er global, sier Norway Seafoods konsernsjef

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 FHI kaller inn til pressekonferanse om coronaviruset20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 300
Siste nytt
20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilFHI kaller inn til pressekonferanse om coronaviruset20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 300
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus