Kampen om Iowa blir en thriller for begge partier

Hillary Clinton fikk drahjelp av ekspresident og ektemann Bill under et valgkampmøte i Cedar Rapids i Iowa lørdag. Clinton kjemper i motvind, både på grunn av rivalen Bernie Sanders økende popularitet og på grunn av e-postskandalen.
Hillary Clinton fikk drahjelp av ekspresident og ektemann Bill under et valgkampmøte i Cedar Rapids i Iowa lørdag. Clinton kjemper i motvind, både på grunn av rivalen Bernie Sanders økende popularitet og på grunn av e-postskandalen. Foto: Adrees Latif / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen reiste kandidatene rundt i Iowa for å forsøke å overbevise velgerne om å møte opp under nominasjonsmøtene mandag. Blir valgdeltakelsen høy, er det godt nytt for presidentkandidatene Trump og Sanders.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om nominasjonsvalgene i USA

* De to store partiene i USA, Demokratene og Republikanerne, avholder nominasjonsvalg og nominasjonsmøter for å utpeke sine presidentkandidater

* Ved nominasjonsvalg (primærvalg) kan alle som er registrert som partitilhengere, delta i valg arrangert av det offentlige for å utpeke partiets kandidat

* Nominasjonsmøter avholdes i stedet i noen stater og arrangeres av partiene selv. Der deltar bare de ivrigste partitilhengerne

* De to første er nominasjonsmøtene i Iowa 1. februar og nominasjonsvalgene i New Hampshire 9. februar

* Dernest følger nominasjonsmøter og nominasjonsvalg i South Carolina og Nevada 20., 23. og 27. februar

* Supertirsdagen er 1. mars, da det avholdes nominasjonsvalg i en rekke stater, blant dem Texas, Georgia, North Carolina og Virginia

* Deretter følger det på med nye nominasjonsvalg nesten hver uke fram til juni, vanligvis på tirsdager

* De siste finner sted i første halvpart av juni, blant annet i California. Men da er trolig kampen avgjort lenge før

* Kandidatene utpekes endelig på partienes landsmøter. Demokratene møtes 25.-28 juli i Philadelphia, mens Republikanerne møtes 18.-21. juli i Cleveland

* Selve presidentvalget avholdes 8. november

Hos republikanerne er Donald Trump et hestehode foran nærmeste utfordrer, mens hos demokratene har Bernie Sanders hentet inn mye av Hillary Clintons ledelse.

Felles for både Trump og Sanders er at de har skapt entusiasme blant velgere som ikke vanligvis deltar i de intrikate og tidkrevende nominasjonsmøtene i Iowa.

Begge har de utnyttet et sinne og en frustrasjon blant grasrotvelgerne mot både den politiske og den økonomiske eliten.

Les også: Trump og Cruz prøver å dempe Iowa-forventninger

Vil velgerne møte opp?

The Washington Post skriver nå at spørsmålet før møtene mandag, er om tradisjonell organisering «kan seire over energien og entusiasmen» de to uvanlige kandidatene har skapt i det avisen kaller «et uvanlig race». Jo høyere valgdeltakelse, jo bedre for Trump og Sanders.

– Dere må gå ut og delta på nominasjonsmøtene. Jeg bryr meg ikke om hva som skjer: om kona forlater deg for en annen, om du forlater kona fordi du ikke liker henne. Jeg bryr meg ikke hva enn det er. Hvis du er syk, må du fortsatt komme, sa Trump til en forsamling lørdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å vinne mandag kveld hvis valgdeltakelsen blir høy, sa Sanders på ett av sine arrangementer.

Les også: Fox News: Trump krevde 5 millioner dollar for å stille i debatt

Trump og Clinton favoritter

Den siste målingen fra nyhetsbyrået Bloomberg og avisen Des Moines Register viser at Donald Trump leder med 28 prosent foran Ted Cruz (23%), Marco Rubio (15 %) og Ben Carson (10 %) hos Republikanerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillary Clinton har et knapt forsprang på Bernie Sanders i kappløpet om å bli demokratenes kandidat. De to har henholdsvis 45 og 42 prosent.

Målingen er kjent for å være den mest presise som utføres i Iowa. Meningsmåleren bak har hatt rett åtte av ni ganger siden 1988, ifølge statistikknettstedet FiveThirtyEight.

Les også: Sanders tror epostsak kan skade Clintons valgkamp

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Trump: – Jeg vil være uforutsigbar

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenning likevel

Hillary Clinton brukte også helgen på å reise fra det ene arrangementet til det andre. Hun gjør alt hun kan for å unngå reprise på nominasjonskampen i 2008, da Barack Obama tok henne igjen og vant Iowa og senere nominasjonen.

Clintons ledelse på Sanders har skrumpet inn, mye på grunn av at Sanders har gjort sitt populistiske budskap om å bekjempe finanseliten til en viktig sak.

E-post-skandalen tok også en alvorlig vending forrige uke da utenriksdepartementet sa at «strengt hemmelige» opplysninger var sendt via den private epostkontoen Clinton brukte da hun var utenriksminister.

Les også: Sanders lover omfattende helsereform

Kan ha stor betydning

Tynt befolkede Iowa er først ut blant landets delstater. Selv om antallet stemmer der i seg selv har liten betydning, er delstaten avgjørende for å tynne ut rekkene før de mer folkerike statene skal stemme senere i vinter og i vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et svakt resultat kan spore av et kandidatur, og sterke tall betyr vind i seilene og gratis medieoppmerksomhet.

Nominasjonsmøtene starter klokken 19 mandag kveld lokal tid – klokken 2.00 natt til tirsdag norsk tid – i over 1.100 forsamlingslokaler og private hjem rundt om i Iowa. Resultatene er trolig klare to-tre timer senere.