Regjeringen vil la kommunene gå til sak mot staten

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil gi kommunene rett til trekke staten inn for domstolen for å få løst rettslige konflikter. – Vi vil gi kommunene større makt, mener kommunalministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette vil gi kommunene et sterkere vern i saker der det er konflikt med statlige myndigheter, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Rent konkret foreslår regjeringen å gi kommunene rett til å bringe statlige vedtak inn for en domstol, også når vedtaket berører kommunen som offentlig forvaltningsorgan.

Les også: Små kommuner kan få mindre penger fremover

Det kan for eksempel gjelde i en sak der fylkesmannen har omgjort et kommunalt vedtak og kommunen vil bestride gyldigheten av omgjøringen.

I dag har en kommune som offentlig forvaltningsorgan normalt ikke mulighet til å klage på vedtak truffet av et annet forvaltningsorgan, og kan heller ikke reise søksmål om gyldigheten av et slikt vedtak.

Forslaget er en del av Sundvolden-erklæringen som ligger til grunn for Høyre/Frp-regjeringen og inngår i regjeringens løfte om å desentralisere makt og flytte den nærmere folk flest.

Les også: Sanner varsler fullmakt til å fravike plan- og bygningsloven