Russisk fly krenket igjen Tyrkias luftrom

Tyrkia beskyldte lørdag Russland for igjen å ha krenket tyrkisk luftrom, tre måneder etter at nedskytingen av et russisk jagerfly førte til full krise mellom de to landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det tyrkiske utenriksdepartementet kom det russiske flyet inn over grensa fra Syria fredag, trass i at flygeren var blitt advart en rekke ganger både på engelsk og russisk.

Den russiske ambassadøren ble kalt inn på teppet i utenriksdepartementet i Ankara for å motta en protest, men talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov, avviser anklagen som grunnløs propaganda.

Det tyrkiske UD sier krenkelsen er et klart tegn på at Russland ikke ønsker en bedring av forholdet mellom de to landene etter krisen som oppsto etter at et russisk fly ble skutt ned av tyrkiske fly i november.

Les også: Uro skremmer nordmenn vekk fra populære reisemål

Erdogan advarer

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarte lørdag Russland mot slike krenkelser og gjorde det klart at det vil få alvorlige konsekvenser om krenkelsene fortsetter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slike uansvarlige episoder tjener verken Russland, forholdet mellom NATO og Russland eller regional og global fred, sa Erdogan til pressen på flyplassen i Istanbul.

Han sa også at han ønsker å møte Russlands president etter episoden, men at utenriksdepartementet ikke har fått svar fra Moskva.

Les også: Tyrkia: – Russland må be om unnskyldning

NATO-protest

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sendte også ut en erklæring med kritikk av episoden, der han oppfordrer Russland til å respektere luftrommet til NATO-medlemmer.

I erklæringen sier Stoltenberg at lignende episoder tidligere har vist hvor farlige slik opptreden er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg oppfordrer Russland til å opptre ansvarlig og fullt ut respektere NATOs luftrom. Russland må iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre at slike krenkelser ikke skjer igjen», sier han i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg ønsker direkte kontakt mellom Russlands og Tyrkias myndigheter velkommen og ber om at konflikten trappes ned.

Les også: Tyrkia returnerer nedskutt russisk pilot

Full krise

Det kom til full krise i forholdet mellom Tyrkia og Russland da tyrkiske fly i fjor skjøt ned et russisk jagerfly ved grensa til Syria.

Både Tyrkia og Russland er sterkt involvert i krigen i Syria, men de står på motsatt side og støtter forskjellige aktører. Russland støtter regimet til Bashar al-Assad, mens Tyrkia mener krigen ikke kan løses før Assad går av.

Tyrkia har vært særlig oppbrakt over at russiske fly har bombet opprørsbevegelser som Tyrkia støtter, særlig en turkmensk opprørsgruppe som opererer i grenseområdet.

Les også: Obama ber Russland og Tyrkia fokusere på IS