Meny

– SV forlater de rødgrønne for å berge seg selv

Det rødgrønne alternativet havner på historiens skraphaug, men SV håper å berge tilværelsen over sperregrensen ved å forlate sine tidligere regjeringspartnere, mener analytikere.

SV-leder Audun Lysbakken brukte ikke mange setningene på å klargjøre hvordan partiet ville posisjonere seg før stortingsvalget neste år da han talte til landsstyret fredag. Men beskjeden var klar – og nådeløs – SV forlater det rødgrønne samarbeidet og gravlegger med det eventuelle drømmer om en tredje periode i regjeringskontorene for Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

– I tre valg på rad har vi gått til valg på å sitte i regjering med to bestemte partier. SV har vært garantisten for en rødgrønn regjering. I det kommende valget skal vi gå til valg på noen soleklare politiske krav, og la regjeringsforpliktelsene komme i andre rekke, sa Lysbakken.

SV går bare inn i regjering eller et formalisert samarbeid i Stortinget dersom partiet får betydelig gjennomslag for sin politikk. Det er politikken og ikke partiene som er grunnlaget for kontrakten med velgerne, fastslo han.

SV malt i stykker

I løpet av åtte år i regjeringen hadde det rødgrønne samarbeidet malt SV i stykker, mener valganalytiker Svein Tore Marthinsen. Han viser blant annet til at SV ikke klarte å vise frem sine seire, hvilket skapte et inntrykk av at partiet ofte måtte gi tapt overfor Ap.

– De har havnet i en situasjon der de slåss intenst mot sperregrensen. Det er i lys av det at SV ønsker å frigjøre seg for å redde partiet, sier statsviteren til NTB.

Han peker på at det både er taktiske hensyn og reelle, politiske forskjeller, blant annet i asylpolitikken, som ligger bak at SV nå bryter ut av det formaliserte rødgrønne samarbeidet frem mot valget i 2017.

Valgforsker Bernt Aardal istemmer: SV mistet for mange velgere til Ap.

– SV ligger så lavt på målingene, og også i de siste valgene, at man skjønner at man må ta noen nye grep, forklarer Aardal.

Fra rundt 15 prosents oppslutning sommeren 2005, fikk SV en oppslutning på bare 8,8 prosent i valget. Oppslutningen falt til 6,2 prosent i 2009 og 4,1 i 2013.

Se utdrag fra talen under:


Ingen sorg i Ap og Sp

Men beslutningen til SV vekker tilsynelatende få eller ingen sterke følelser hos Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Trolig har skriften stått på veggen en god stund allerede, slik også statsminister Erna Solberg (H) påpeker overfor NTB fredag.

– Jeg har tatt dette egentlig litt for gitt, sier Solberg.

Ap-nestleder Trond Giske kaller SV-manøveren fornuftig, virker nokså fornøyd med å slippe ut av det rødgrønne favntaket: – Heller ikke vi vil låse oss til den rødgrønne konstellasjonen fra 2013. Jeg opplever at Lysbakken sier at det viktigste er innholdet i politikken, og det er jeg helt enig i, sier Giske.

Han ønsker i samme åndedrag både Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne velkommen til samarbeid om «miljø, velferd, rettferdig fordeling, skole og kamp mot ledigheten».

Men både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande virker mest oppgitt over de rødgrønne, og viser til innflytelsen de har på regjeringen.

– Situasjonen nå viser uansett at veien til makt går gjennom sentrum. Det er noe alle partier bør ta innover seg når de leter etter samarbeidspartnere, sier Grande.

Del saken med de du kjenner på Facebook:

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus