Frp: – Skal ikke ta smykkene fra folk

Parlamentarisk leder I Frp, Harald Tom Nesvik sier partiet vil vurdere å ta midler fra asylsøkere som har en formue når de kommer til landet.
Parlamentarisk leder I Frp, Harald Tom Nesvik sier partiet vil vurdere å ta midler fra asylsøkere som har en formue når de kommer til landet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ikke ta smykker fra asylsøkere, slik danske politikere har bestemt seg for å gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke aktuelt nå å vurdere en sånn lov. Men det er behov for innstramminger i mange land, sa Listhaug på en pressekonferanse onsdag.

Hun påpeker at det kan komme mellom 1,5 og 1,8 millioner mennesker til Europa i år.

– Da vil mange land stå overfor en dramatisk situasjon, sa hun.

Rimelig

Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari har uttalt til NRK at dette er rimelige krav. Men også parlamentarisk leder Harald T. Nesvik avviser dette, men framholder at asylsøkere med formue kan måtte betale for behandlingen av asylsøknaden.

– Når en person i Norge søker om sosialhjelp, så blir det først vurdert hvilken type formue de har. Det kan være en del som kommer til Norge som har formue, og da synes jeg vi må vurdere om de skal betale noen av de faktiske kostnadene mens man behandler asylsøknaden, sier Nesvik til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier dette vil være unntakstilfeller, ettersom de færreste asylsøkere har formue.

Les også: Listhaug: – Vi kommer til å høre på det FN sier, men...

Omstridt lov

Tirsdag ble den omstridte «smykkeloven» vedtatt i Danmark. Loven innebærer at dansk politi kan beslaglegge kostbare gjenstander og pengebeløp på over 10.000 kroner for å betale for asylsøkernes opphold.

– Vi har ikke behandlet noe forslag knyttet til den saken, og Frp har aldri sagt at vi skal stå ved noen grense og ta fra folk smykker, sier Nesvik.

Pia Prytz Phiri, som er UNHCRs representant i Nord-Europa, kaller smykkeloven uverdig.

– Og det er kanskje brudd på internasjonal lov. Jeg er sikker på at det er noe som vil bli utfordret i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sa hun etter et møte med Listhaug onsdag.

Bakgrunn: «Smykkeloven» splitter regjeringen

Les også: LO sjokkert over asylforslag fra Frp, men ikke da Støre foreslo liknende løsning