Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener Norge må være forberedt på det verste, og utelukker ikke ytterligere innstramminger på norske grenseoverganger. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener Norge må være forberedt på det verste, og utelukker ikke ytterligere innstramminger på norske grenseoverganger. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) plan om å returnere asylsøkere direkte til opprinnelseslandet er allerede etablert praksis, påpeker Helga Pedersen (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det Sylvi Listhaug sier er ikke noe nytt. Hun beskriver den normale måten å behandle slike asylsaker. Dette praktiseres i dag, og har vært mulig å gjøre hele tiden. Men det er viktig at returlandet eller området er trygt, sier Pedersen til NTB.

Tirsdag ble det kjent at Listhaug åpner for å sende grunnløse asylsøkere som har ankommet Norge via Russland, rett tilbake til opprinnelseslandet.

– Vi har sagt at i de sakene hvor det er lettere å behandle søknaden i Norge, gi avslag og sende dem tilbake til landene de opprinnelig kommer fra, så skal man gjøre det, sier Listhaug til NRK.

Les også: Regjeringen vurderer å avvise asylsøkere på svenskegrensen

Innvandringsministeren understreker at dette vil gjelde tilfeller der asylsøkerne kommer fra fredelige land hvor Norge har gode utleveringsavtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det aller viktigste er å sende tilbake de som ikke har beskyttelsesgrunnlag, enten til Russland eller til landet de opprinnelig kommer fra.

Kort tid etterpå uttalte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse at Russland ikke vil ta tilbake flyktninger som har krysset grensa til Norge.

Les også: – Listhaug har mistet kontrollen i Finnmark