Brende: – Har ikke bedt noen tie om Russland

Utenriksminister Børge Brende (H) nekter for å ha bedt norske aktører om å dempe kritikken av Russland.
Utenriksminister Børge Brende (H) nekter for å ha bedt norske aktører om å dempe kritikken av Russland. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende (H) mener det er «helt surrealistisk» om han skal bli forstått slik at han ber noen dempe kritikken mot forholdene for flyktninger i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børge Brende avviser bastant at han har bedt noen om ikke å uttale seg om disse spørsmålene.

– Det er så snudd på hodet, og tatt ut av sin sammenheng, at dette er surrealistisk. Jeg har blitt spurt om reaksjonene på russisk side på norske uttalelser. Da har jeg sagt at de mener det har vært en unyansert debatt i Norge om situasjonen for flyktninger og asylsøkere i Russland. Jeg har nøytralt redegjort for russiske synspunkter, sier Brende.

Brende sa lørdag kveld til VG at russiske aktører forteller at de er blitt såret over debatten i Norge.

– Det som er avgjørende nå, er at vi roer det hele ned, at vi er oss bevisst at den forståelsen vi har fått med Russland rundt asylanttilstrømmingen er skjør, sa han.

Les også: Professor: Mannlige innvandrere kan true den norske likestillingen

Skjør forståelse

Under nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø mandag gjentok Brende at Norge har en skjør forståelse med Russland om håndteringen av flyktningstrømmen over Storskog.

– Vi vil fortsette det jeg opplever som en god og konstruktiv dialog om asylstrømmen med Russland. Men Norge vil fortsatt være klinkende klare på menneskerettighetssituasjonen og en utvikling som vi synes er bekymringsfull, sier Brende.

– Debatten som har oppstått rundt Storskog, er veldig tatt ut av sin sammenheng, sier han.

Bakgrunn: Tybring-Gjedde forstår Russlands asylstans

Dialogen fortsetter

Brende understreker at det store og viktige spørsmålet for Norge i fjor høst var å få kontroll over asylstrømmen over Storskog der 5.400 asylsøkere kom i løpet av kort tid. Men nå har dette stanset opp.

– Det skyldes den dialogen vi har hatt med Russland. Når man nå sier at det er kaos på Storskog rundt returene, må jeg si at det kunne ha utviklet til et kaos i fjor høst. Men gjennom gode samtaler og samarbeid har vi skapt en felles, skjør forståelse som betyr at vi ikke opplever tilstrømming lenger, sier Brende.

Les også: Troms Frp vil frata asylsøkere verdisaker - LO er sjokkert

Han sier at samtalene som skal pågå i Moskva tar sikte på å finne andre muligheter for retur enn over Storskog.

– Det er veldig viktig at vi nå greier å videreføre den skjøre forståelsen med Russland. Vi har greid å håndtere det som skjedde i fjor høst, og funnet diplomatiske løsninger med vår nabo i øst, sier Brende.

Les også:

Frp-topp mener asylprotester er mangel på ryggrad

Venstre ber statsministeren stramme opp Listhaug

Personvernpolicy