Troms Frp vil frata asylsøkere verdisaker

Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asylsøkere bør fratas penger og gjenstander verdt over 10.000 kroner for å finansiere drift av asylmottak, mener årsmøtet i Troms Frp. LO i Tromsø er sjokkert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi tenker på de eldre som kommer på institusjon, der tar vi opptil 85 prosent av det de har av inntekter for å finansiere. Da er det ikke mer enn rett og rimelig at vi også innkasserer de pengene fra dem som har med seg mye penger, sier leder Geir Are Winther i Fremskrittspartiet i Troms til NRK.

Lignende forslag har vært lagt fram blant annet i Danmark, der regjeringen har tatt til orde for at politiet skal kunne kroppsvisitere asylsøkere og frata dem verdisaker verdt mer enn 3.000 kroner.

Les også: LO i Tromsø ble ikke sjokkert da Støre ønsket betaling fra asylsøkere

– Et kaldt gufs

Årsmøtet i Troms Frp vedtok også flere innstrammingsforslag, blant annet et forbud mot å krysse Schengens og Norges yttergrense til Russland med sykkel, samt en opphevelse av Schengen-avtalen. Per-Willy Amundsen, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, forklarer vedtaket slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Schengen-avtalen har vist seg ikke å fungere. Det må vi ta konsekvensene av. En opphevelse vil medføre en annen grensekontroll, noe som vil gi oss bedre kontroll over mennesker som tar seg inn i landet.

Nestleder i LO Tromsø sier til NRK at hun er sjokkert over Frps ønske om å frata asylsøkere verdier.

– Det som skremmer meg, er at dette er et kaldt gufs fra fortiden som vi faktisk har opplevd tidligere med jøder og andre som ble fratatt sitt for ikke så lang tid tilbake, sier Kristine Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frp-topp mener asylprotester er mangel på ryggrad

Støre med lignende forslag

Under årsmøtet til de nordiske sosialdemokratiske partiene og LO'ene, SAMAK, på Lidingö utenfor Stockholm 14. januar, uttalte Ap-leder Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter at a sylsøkere med penger bør betale egenandeler om de kommer til Norge.

– Hvis du kommer til Norge og mottar mat og andre ytelser og har penger selv, er det ikke urimelig at man ser på muligheten til at du som asylsøker betaler noe selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alternativet er at skattebetalerne betaler alt. De som kommer hit uten noe, bør understøttes til de kan bidra selv, la Støre til.

Les hele saken her: – Asylsøkere bør betale etter evne, slik vi gjør det i velferdssamfunnet vår

Les også:

Tybring-Gjedde forstår Russlands asylstans

Venstre ber statsministeren stramme opp Listhaug

NOAS stevner Politiets utlendingsenhet for ulovlig frihetsberøving

Professor: – Mannlige innvandrere kan true den norske likestillingen