40.000 i protestmarsj mot regjeringen i Moldova

Folk har samlet seg utenfor nasjonalforsamlingen i Chisinau i forbindelse med regjeringsskiftet onsdag. Pavel Filip er landets tredje statsminister på mindre enn ett år.
Folk har samlet seg utenfor nasjonalforsamlingen i Chisinau i forbindelse med regjeringsskiftet onsdag. Pavel Filip er landets tredje statsminister på mindre enn ett år. Foto: Stringer / Reuters

Om lag 40.000 mennesker marsjerte søndag i Moldovas hovedstad Chisinau med krav om at det skrives ut nyvalg, bare dager etter at en ny regjering ble innsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene trosset minusgradene for å si sin mening om den nye regjeringen, som mange mener er korrupt og under sterk innflytelse av oligarken Vlad Plahotniuc.

– Folket er med oss. De vil ikke støtte oligarker og de kriminelle myndighetene, sa opposisjonsleder Andrei Nastase til de frammøtte.

Protestbevegelsen har slått strek over gamle skillelinjer og består både av prorussiske grupperinger og de som vil at Moldova skal bli medlem av EU. I begge grupper er det nå en utbredt oppfatning av at politikerne skjuler seg bak en provestlig retorikk, samtidig som de unnlater å ta et oppgjør med korrupsjonen.

Les også: Moldovas statsminister slutter etter CV-skandale

En motdemonstrasjon til støtte for den nye regjeringen ble avlyst i siste liten med begrunnelse i at man ønsket å unngå sammenstøt.

Moldova har vært lammet av politisk krise siden en stor korrupsjonsskandale ble kjent for et års tid siden. Skandalen har ført til en rekke demonstrasjoner, og i oktober ble tidligere statsminister Vlad Filat pågrepet.

Les også: Moldovsk vinprodusent frir til norske vindrikkere

Personvernpolicy