Listhaug pepres med spørsmål fra Stortinget

Spørsmålene fra opposisjonspolitikerne til Sylvi Listhaug knytter seg i all hovedsak til de omstridte asylreturene ved Storskog.
Spørsmålene fra opposisjonspolitikerne til Sylvi Listhaug knytter seg i all hovedsak til de omstridte asylreturene ved Storskog. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det strømmer inn skriftlige spørsmål fra Stortinget til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Åtte er ennå ubesvart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålene fra opposisjonspolitikerne knytter seg i all hovedsak til de omstridte asylreturene ved Storskog. Sju av de åtte som ennå ikke er besvart, er innlevert de siste par dagene.

Blant det Listhaug avkreves svar på, er grunnlaget for regjeringens forsikringer om at den norske praksisen ved Storskog er i tråd med folkeretten. Hun er også bedt om å forklare hvordan Norge sikrer seg at utsendte asylsøkere ikke vil bli videresendt fra Russland til Syria eller andre utrygge områder.

Les også: PU under tidspress for å få sendt asylsøkere til Russland

Kritisk regjeringspartner

Fire av spørsmålene kommer fra samarbeidspartiet KrF, som blant annet vil vite hvordan regjeringen kan konkludere med at Russland er et trygt tredjeland. Partiets nestleder Olaug Bollestad ber også om en bekreftelse på at alle asylsøkerne over Storskog er blitt informert av politiet om retten til å begjære utsatt iverksetting, retten til å klage på vedtaket og retten til fritt rettsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug er i alt blitt stilt 16 skriftlige spørsmål i løpet av den drøye måneden hun har hatt ansvaret for innvandringspolitikken.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Disse asyltiltakene er viktigst for Listhaug:

Les også: Syrere i kirkeasyl sjokkert over Norge: – Trodde dette var en rettsstat

Rister på hodet av Listhaug-juss

Samtidig kritiserer Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) Listhaug for å bruke en ikke rettskraftig dom for å forsvare Russland-returer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg rister på hodet av dette, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS til NTB.

Organisasjonen har fått flere titalls henvendelser fra folk som har kjøpt såkalt flerreisevisum for komme seg gjennom Russland til Norge. Disse har fått avvist asylsøknaden etter regjeringens instruks, der det heter at asylsøknader « fra personer som ankommer Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal nektes tatt til realitetsbehandling».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Asylaktivister i Kirkenes: – Jeg måtte kle av meg alle klærne

Spørsmålet er hvordan «opphold i Russland» skal forstås. Listhaug skriver til NTB torsdag at Oslo byfogdembete i desember i fjor slo fast at fire dager i Russland kvalifiserer til opphold. Saken gjaldt en syrisk familie som kom til Norge over Storskog.

– Det er en dom fra den laveste rettsinstansen, og det er ikke en rettskraftig avgjørelse, fordi den er anket til lagmannsretten. Man kan ikke bygge retorikk rundt det, sier Martinsen.

– Jeg er overrasket over hvordan Listhaug forsøker å unngå å svare på de reelle spørsmålene. Hvilke garantier har Listhaug innhentet for å sikre seg at personer uten varig oppholdsrett ikke står i fare for å bli sendt ut til forfølgelse i sitt hjemland ved retur til Russland? Hvorfor peker hun hele tiden på andre instanser, som byfogdembetet eller UDI, som er bundet av instruksen som regjeringen har laget? spør Martinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SE VIDEO: Listhaug: – Det vil være svært uklokt å stanse utsendelsene

SE VIDEO: – Vi er avhengige av å sende ut de uten beskyttelsesbehov

SE VIDEO:

Les også:

Lysbakken: – En farlig utvikling som vanner ut asylretten

Listhaug forsvarer Storskog-returer, ber Ap og Sp slutte å vingle

Advokat: – Jeg tror ikke norske myndigheter vet hva de gjør