Listhaug nekter å stanse returene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er bekymret for at uroen omkring utsendelsene på Storskog kan bidra til en ny flyktningstrøm fra Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil være svært uklokt å stoppe utsendelsene. Hvis vi begynner å vingle, kan strømmen av flyktninger starte opp igjen, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ba torsdag om en pause i utsendelsene inntil regjeringen kan godtgjøre at praksisen ikke bryter med internasjonale forpliktelser, slik FNs høykommissær for flyktninger og flere menneskerettighetsorganisasjoner hevder.

– Å fire på kravene nå vil være et svært uheldig signal å sende ut i verden, sier Listhaug.

Reaksjon: Sverigedemokraterna hyller Listhaugs asylpolitikk

Haster

Mangel på personell på russisk side førte til en stans i utsendelsene torsdag, men politiet regner med å gjenoppta returene fredag.

– Det er fortsatt flere hundre som skal returneres til Russland, sier Tor Espen Haga, lederen for Politiets utlendingsenhet i Kirkenes, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor høst ble rundt 200 asylsøkere returnert til Russland over Storskog. Men da den bitende vinterkulda satte inn, stanset syklingen tilbake til Russland.

– Vedtaket på Stortinget ble fattet i november, så det kan ikke ha kommet som noen overraskelse at returer ville finne sted i januar og at det da er kaldt i Finnmark, sier Listhaug.

Hun mener det haster å returnere asylsøkerne over Storskog.

– Vi har en frist på 180 dager om å fremme anmodning om tilbaketakelse etter tilbaketakelsesavtalen med Russland, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisdepartementet presiserer at denne fristen ikke gjelder i alle tilfeller, blant annet i situasjoner der personen har gyldig pass og visum.

Helga Pedersen, Aps innvandringspolitiske talsperson, mener det kan vært klokt å ta en pause i utsendelsene av asylsøkere til Russland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Helga Pedersen, Aps innvandringspolitiske talsperson, mener det kan vært klokt å ta en pause i utsendelsene av asylsøkere til Russland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ikke trygg

Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte for alle endringene i utlendingsloven som åpnet for den omstridte instruksen regjeringen la fram 24. november. Men forutsetningen var at regelverket ikke skulle bryte med internasjonale forpliktelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsråden har gitt oss forsikringer om at de følger folkeretten, men når man pirker mer i det, så får vi ikke grundige nok svar. Det bekymrer oss, sier Aps Helga Pedersen til Nettavisen.

Listhaug fastholder at det ble gjort «grundige vurderinger» fra norsk side før instruksen ble gitt, men verken pressen eller Stortinget har til nå fått innsyn i disse vurderingene. At FNs høykommissær for flyktninger har et annet syn, tar hun tilsynelatende med stor ro.

– Det vil fra tid til annen være ulike meninger om denne typen spørsmål. Av og til vil FN ha andre anbefalinger enn det vi mener er riktig, men mitt utgangspunkt er at instruksen skal stå seg, sier hun.

Les også: PU: – Flere hundre asylsøkere skal ut med buss i tiden som kommer

Får bli

Tre syriske asylsøkere klarte torsdag å komme seg inn i kirkeasyl i Kirkenes. Menigheten vil ikke avvise dem. Samtidig får en syrisk familie på fem – som torsdag forsøkte å gå i kirkeasyl – bli i Norge inntil videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det syriske ekteparet Dallia Asaad og ektemannen Samer Ward og deres tre barn fikk ikke sin asylsøknad vurdert i Norge fordi familien hadde et business-visum med flere innreiser.

Les også: Asylsøkere søkte tilflukt i kirke - nordmenn pågrepet for å hjelpe

– Opplysningene i dette visumet er falske, og vi har nå fått beskjed fra UNE at de skal vurdere saken på nytt. De har gitt familien såkalt utsatt iverksettelse. Det betyr at de får være i landet til man har sett på saken på nytt, sier advokat Brynjulf Risnes til NTB.

Dallia Asaad fortalte til NTB onsdag at de hadde betalt 22.000 dollar til menneskesmuglere for å komme til Norge.

Les også:

Advokat: – Jeg tror ikke norske myndigheter vet hva de gjør

Carl I. Hagen roser Listhaugs asyltiltak