Sverigedemokraterna hyller Listhaugs asylinnstramninger

Sverigedemokraternas representant Paula Bieler gir klar støtte til Sylvi Listhaugs strenge asylpolitikk. Her sammen med Socialdemokraternas Phia Andersson.
Sverigedemokraternas representant Paula Bieler gir klar støtte til Sylvi Listhaugs strenge asylpolitikk. Her sammen med Socialdemokraternas Phia Andersson. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fikk klar støtte av Sverigedemokraterna for sin strenge asylpolitikk da en delegasjon fra den svenske Riksdagen torsdag besøkte Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Absolutt. Det er bra med innstramminger, sier Sverigedemokraternas Paula Bieler, som var med i den svenske delegasjonen, til NTB.

Selv om Sverigedemokraterna er et parti Frp nødig vil assosieres med, omfavner hun de kraftige asylinnstramningene som Listhaug har iverksatt, og hun sier hennes parti gjerne vil samarbeide med Frp.

– Vi har mye å lære av hverandre, sier Bieler, dagen etter at Sverigedemokraterna seilte opp som Sveriges nest største parti på en ny meningsmåling.

Les også: PU: – Flere hundre asylsøkere skal ut med buss i tiden som kommer

Høyt på dagsorden

Spørsmål om flyktningpolitikk og asylinnstramninger sto høyt på agendaen for den svenske delegasjonen.

– Vi har store flyktningstrømmer i Europa. Jeg tar opp dette spørsmålet hver gang jeg er på reise, sier Riksdagens talmann Urban Ahlin til NTB.

Besøket er hans første i Norge som riksdagspresident, og med seg har han én politiker fra hvert av partiene i Riksdagen. Aldri før har en så stor svensk delegasjon besøkt Stortinget.

De svenske politikerne har bedt spesielt om et møte med innvandringsminister Listhaug.

Les også:: Asylsøkere søkte tilflukt i kirke - nordmenn pågrepet for å hjelpe

For mye snillhet

Sverige tok i fjor imot drøyt 160.000 asylsøkere, mens det tilsvarende tallet for Norge er 31.145. I likhet med Listhaug mener Bieler det er langt bedre å hjelpe flyktninger fra Syria i leirene i nabolandene.

– Vi må vite mer om dem som kommer hit, er det de som har størst behov for hjelp? Har man veldig åpne systemer, kan de misbrukes. Det er altfor mye «snillhet» som har drevet politikerne i Norden, sier Bieler.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får svensk støtte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får svensk støtte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I begynnelsen av januar innførte svenskene ID-kontroll ved grensa til Danmark, men vurderer nå å oppheve kontrollen dersom nedgangen i antall nye asylankomster varer ved.

Les også: Advokat: – Jeg tror ikke norske myndigheter vet hva de gjør

Stå sammen

Phia Andersson fra regjeringspartiet Socialdemokraterna ønsker ikke å kommentere norsk flyktningpolitikk, men understreker at det er viktig at Norden står sammen i flyktningpolitikken.

– Hvert enkelt land kan ikke gjøre noe alene. Vi må diskutere de store tingene, som hva som skjer når EUs yttergrenser bryter sammen, sier Andersson

Blant annet bør nordiske politikere fronte saken om hvordan EU skal fordele flyktningene, mener hun.

– Da kan vi hjelpe mange flere.

Les også: Carl I. Hagen roser Listhaugs asyltiltak

Russland

– Hva synes du om at Norge nå sender syriske familier tilbake til Russland?

– Denne diskusjonen har vi overhodet ikke hatt i Sverige. Jeg forstår problematikken, og dette handler jo om menneskelige tragedier. Jeg ønsker ikke å uttale meg om de konkrete norske tiltakene, men som sosialdemokrat synes jeg det er viktig å hjelpe så mange som mulig, sier Andersson.

Hennes partikollega, innenriksminister Anders Ygeman, ba i forrige uke Norge ta større ansvar for flyktningene.

– Norge har både økonomisk evne og kapasitet til å tilby asyl til flere mennesker som flykter fra terror, fastslo han.

På programmet for den svenske delegasjonen står også møter med utenriks- og forsvarskomiteen, energi- og miljøkomiteen og audiens hos kong Harald.

Les også:

Listhaug vil stoppe menneskesmuglerne: – De er rene drapsmenn

SVs Andersen: – Regjeringen gambler med asylsøkere

Røde Kors: Listhaug feilinformerer Stortinget om asylinstruk s

Beskylder Listhaug for å spille på sytingen til de som er redde for fremmede

Listhaug: – Godhetstyranniet rir Norge som en mare

Personvernpolicy