Trump-bannlysing debatteres i Parlamentet

De britiske folkevalgte diskuterte mandag hvorvidt landet burde nekte presidentkandidat Donald Trump innreise til landet. Under debatten falt det harde karakteristikker om milliardæren.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over en halv million briter vil nekte den amerikanske presidentaspiranten Donald Trump innreise til Storbritannia. Dermed må de britiske folkevalgte diskutere saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Parlamentsmedlemmer fra alle partier var samlet i fordømmelsen av Trumps antimuslimske uttalelser, men temperaturen var like fullt høy i Westminster mandag kveld.

Den amerikanske eiendomsmogulen ble omtalt som både bajas, dumrian og tosk og under mandagens tre timer lange debatt. Men de fleste som inntok talerstolen, var kritisk til å etterkomme kravet fra 575.000 briter som vil forby Trump å sette beina på britisk jord.

– Den store faren med å angripe denne mannen er at vi kan komme til å utstyre ham med en offerglorie og gjøre ham til martyr, sa Labours Paul Flynn, som åpnet debatten i et fullpakket komitérom i Westminster mandag kveld.

Sprø

Toryen Andrew Murrison omtalte ifølge BBC Trump som en latterlig figur. Men å forby innreise for noen som har sjansen til å bli president i USA, vil kunne oppfattes som en mektig smekk til amerikanerne, påpekte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er fanteri. Og fanteri kan ikke møtes med forbud, det må møtes med det klassiske britiske verktøyet latterliggjøring, sa hans partikollega Alex Chalk.

Underskriftskampanjen oppsto i kjølvannet av Trumps omstridte utspill på tampen av fjoråret. Initiativtakerne viser til at Storbritannia har gitt innreiseforbud til mange individer på grunn av hatefulle ytringer og tar til orde for at reglene må gjelde for «rike så vel som fattige».

Bakgrunn: 570.000 vil nekte Trump adgang til Storbritannia

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Absurd

Trump har truet med å skrote planlagte investeringer verdt nærmere 9 milliarder kroner i skotske golfbaner dersom han ikke får adgang til Storbritannia, men levnet liten oppmerksomhet til mandagens seanse.

– Det er absurd at parlamentets dyrebare tid blir sløst bort med å debattere saken, lyder kommentaren fra Trumps organisasjon i Skottland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anne McLaughlin fra det skotske nasjonalistpartiet SNP beklaget på vegne av det skotske folk det faktum at Trump er sønn av en skotsk innvandrer.

– De mexicanske migrantene som Trump sverter, har lagt ut på den samme reisen som hans forfedre, sa McLaughlin ifølge The Guardian.

Ekstremisme

– Hans kommentarer er sjokkerende, støtende og foruroligende, men jeg tror ikke de kan føre til noe innreiseforbud på dette tidspunkt, sier Labours Keir Starmer.

Jack Dromey, som er Labours innenrikspolitiske talsmann, sier Trump har rett til å være en tosk. Men han har ikke rett til å være en farlig tosk, sa Dromey, som mener Trump kan bidra til radikalisering.

– ISIL trenger Donald Trump, og Donald Trump trenger ISIL, hevdet han.

Les også: Trump og Cruz barket sammen i TV-debatt

Ingen avstemning

Parlamentet rundet ikke av debatten med å stemme over om Trump skal lyses i bann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare regjeringen kan utstede en ordre om innreiseforbud, og statsminister David Cameron vil ikke bannlyse mannen som prøver å bli Republikanernes presidentkandidat.

James Brokenshire fra innenriksdepartementet påpekte mandag at USA er Storbritannias viktigste allierte. Man må opprettholde kontakten med presidentkandidater, også om man er dypt uenig i deres synspunkter, framholdt han.