Wilders mener EU bør oppløses

Geert Wilders vil at Nederland skal forlate EU. Hans innvandringsfiendtlige parti er for tiden størst på meningsmålingene, fjorten måneder før neste valg.
Geert Wilders vil at Nederland skal forlate EU. Hans innvandringsfiendtlige parti er for tiden størst på meningsmålingene, fjorten måneder før neste valg. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

– Begynnelsen på slutten for EU har allerede startet, sier den høyreekstreme Geert Wilders. For tiden leder hans parti meningsmålingene i Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars 2017 er det parlamentsvalg i Nederland. For tiden er det Geert Wilders (52) og hans innvandringsfiendtlige Frihetsparti som leder meningsmålingene.

Nå har han lovet å trekke Nederland ut av EU og stenge landets grenser for hvis de vinner valget. Samtidig har han oppfordret britene til å stemme for det samme i den kommende folkeavstemmingen.

– Begynnelsen på slutten for EU har allerede startet. Og det vil være et enormt incentiv for andre land hvis Storbritannia går ut, sier Wilders til nyhetstjenesten Bloomberg news.

Les også: Støre spår slutt for Schengen

Den kontroversielle partilederen mener Nederland ikke lengre er en suveren stat fordi man ikke kan bestemme sin egen innvandringspolitikk eller stenge sine grenser.

– Jeg skulle ønske Nederland var mer som Sveits. I hjertet av Europa, men ikke i Den europeiske union, sier han i intervjuet.

Les også: Merkel vil redusere antallet flyktninger til Tyskland

De siste meningsmålingene har gitt ham økt støtte. Hadde det vært valg i dag ville partiet fått 41 av 150 plasser. Det er opp fra 15 ved valget i 2012.

Han argumenterer for at man må spare utgifter i Nederlands, mens pengene i stedet blir gitt til Hellas eller asylsøkere.

Les også:

Ukjent nordmann og Wilders-venn er anti-islamsk edderkopp

– Gyllent daggry er en gjeng galninger, som Wilders og islamistene

Personvernpolicy