Stemningsrapport fra EU til nordiske sosialdemokrater:EU-topp: - Jeg våger ikke å ønske godt nytt år

NHO-TILSTANDER I EU: - Europeiske arbeidsgiverorganisasjoner prøver å hindre lik lønn for likt arbeid for arbeidstakere fra andre land, advarer den sosialdemokratiske EU-parlamentarikeren Marita Ulvskog.
NHO-TILSTANDER I EU: - Europeiske arbeidsgiverorganisasjoner prøver å hindre lik lønn for likt arbeid for arbeidstakere fra andre land, advarer den sosialdemokratiske EU-parlamentarikeren Marita Ulvskog. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var den pessimistiske hilsenen sosialdemokratene i EU-parlamentet fikk av EU-president Donald Tusk denne uka. Og verre kan det bli, frykter den svenske EU-parlamentarikeren Marita Ulvskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STOCKHOLM (ABC NYHETER): EU-presidenten, polske Donald Tusk, ser åpenbart beksvart på utviklingen i EU nå.

Det kunne den svenske, sosialdemokratiske EU-parlamentarikeren Marita Ulvskog fortelle til den nordiske arbeiderbevegelsen SAMAKs årsmøte torsdag.

SAMAK er sammenslutningen av Arbeiderpartiene og LO'ene i Norden.

- For to dager siden var Tusk invitert til den sosialdemokratiske partigruppa i Brussel. Der innledet han med med å si:

- Jeg tør ikke å ønske et godt nytt år.

- Det er en god sammenfatning av stemningen i Brussel nå, sa Ulvskog til de drøyt 100 ledende representantene for partier og fagbevegelser i Norden.

Les også: Bare 18 prosent sier ja til EU

Sosialdemokratisk flyktninge-sprik

- Jeg tror EU er i en betydelig vanskeligere situasjon enn oss i Norden. Flyktningsituasjonen, de 23 millioner arbeidsløse – pluss mengder av mennesker som ikke er med i statistikken. Situasjonen i Ungarn og Polen, der demokratiet er under press, sosial dumping og mulig britisk utmelding, oppsummerte den svenske EU-parlamentarikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- La oss tale i klartekst: Det er et øst-vestskille i EU nå. Vi kan ikke akseptere at noen land motsetter seg å ta imot flyktninger, sa Ulvskog.

Fredag beskrev imidlertid den nye lederen for de danske sosialdemokratene, Mette Fredriksen, at sosialdemokratiets rolle er å regulere antall flyktninger:

- Den manglende integreringen tynger så mye at velferdssamfunnet er i fare hvis vi ikke får snudd dette. Antallet flyktninger vi tar imot, har en betydning for om vi kan klare det, sa hun til SAMAK-årsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi må finne balansen mellom ansvaret, humanismen og realismen, konkluderer Fredriksen.

Les også: Støre vil ha egenandeler fra asylsøkere med penger

Sannheten er: Ingen stor rolle

I EU-parlamentet arbeider Marita Ulvskog med arbeidslivspørsmål.

Hun advarte på årsmøtet om at den høyt oppskrytte nordiske arbeidslivsmodellen er i ferd med å bli svekket i EU. Den nordiske modellen innebærer en ryddig utvikling av lønnsnivået etter forhandlinger mellom arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner, en stat som sikrer velferden og med mål om små forskjeller i samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvor står den nordiske modellen i EU? Sannheten er at den ikke spiller noen stor rolle, og det er færre som støtter den, oppsummerer den svenske politikeren.

Skal få sparke folk uten grunn

Almskog er spesielt oppgitt over at et forslag til bedre regulering av forholdene for utenlandske arbeidstakere som EU-kommisjonen skulle legge fram i desember, likevel ikke er kommet.

Problemene med sosial dumping er utbredt i mange land.

- Hva er utfordringene i EU nå? Arbeidsvilkårene. Vi vet hvordan det ser ut, og det kan bli verre. I Finland foreslår regjeringen vidtgående inngrep i forhandlingsretten, i Litauen vil man godta oppsigelser uten grunn, lønnene som er blant de laveste i Europa, skal senkes ytterligere, lister hun opp som eksempler.

Les også: Nordiske sosialdemokrater stoler på EUs indre marked

Europeisk NHO frykter lik lønn for likt arbeid

- EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har gjentatt gang på gang at det skal være lik lønn for likt arbeid, ingen sosial dumping. Men så ville han ikke legge fram de varslede nye reguleringene før avtalen med Storbritannia er i mål, sier Ulvskog.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som kjent prøver britene å få til omstridte endringer av sine forpliktelser i EU. forut for en folkeavstemning om ja eller nei til utmelding av EU.

Nå er målet at en ny avtale mellom EU og statsminister David Cameron skal komme i mål i februar. Nye arbeidslivsregler kan forstyrre den prosessen.

En tydelig opprørt Ulvskog fortalte også at de europeiske arbeidsgiverorganisasjonene organisert i Businesseurope, der også NHO er medlem, går mot lik lønn for utstasjonerte arbeidere ville sette i fare konkurranseevnen i EU.

Prinsippet om lik lønn for likt arbeid på samme sted for utstasjonerte arbeidere, kan få vidttrekkende følger som det ikke er blitt tatt hensyn til, skriver Businesseurope i et brev til Juncker. (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

Les også: – EU drar arbeidslivsmodellen i nordiske land, ett for ett, i uheldig retning