Norge får et nytt politisk alternativ

Kay Asbjørn Schjørlien er med på å starte Alternativet i Norge. Til høyre det politiske prosjektets danske forgrunnsfigur, Uffe Elbæk.
Kay Asbjørn Schjørlien er med på å starte Alternativet i Norge. Til høyre det politiske prosjektets danske forgrunnsfigur, Uffe Elbæk. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter suksess i Danmark stiftes nå en norsk variant av det utradisjonelle politiske partiet Alternativet. – Stortingsvalget i 2017 er første mål, sier det nye partiets leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved siste folketingsvalg i Danmark fikk et nytt parti, Alternativet, ni mandater. Det hadde da bare eksistert i to år, og er bygd opp rundt frontfigur Uffe Elbæk som har vært kulturminister for Radikale venstre og en markant debatant.

At partiet nå får en norsk lillesøster gjorde Elbæk selv kjent i et intervju med nettstedet politiko.dk torsdag.

– Vi har tenkt å lansere partiet i Norge i løpet av februar, sier Kay Asbjørn Schjørlien som er en av partiets ledere, til ABC Nyheter torsdag morgen.

Schjørlien mener grunnverdiene er åpenhet, gjennomsiktighet, empati og humor. At han selv har en solid porsjon humor, viser hans svar på spørsmål om hvor store de kan bli:

– I hvert fall 36,9 prosent ved stortingsvalget i 2017, ellers går jeg av som partileder. Det er garantert, sier han med referanse til Thorbjørn Jaglands skjebnesvangre ultimatum i 1997 - og ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: På Island er Piratpartiet landets største

Han mener det ikke er viktig hvor partiet plasserer seg på en tradisjonell høyre-venstre-akse, og at dette vil være opp til hver enkelt representant.

– Det vil være medlemmene som bestemmer hvem som representerer partiet. Vi ønsker å bygge et mer involverende demokrati enn det som eksisterer i dag, sier Schjørlien.

Stiftet på danskebåten

Alternativet Norge er det første søsterpartiet som blir opprettet utenfor Danmark.

– Vi ønsker ikke å misjonere eller lage noen form for franchise, sier Elbæk som også har knyttet kontakter til protestbevegelsene i Spania og Hellas, og Piratpartiet på Island.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alternativet og Uffe Elbæk er meget inspirerende, sier den nye norske partilederen Kay Asbjørn Schjørlien, til nettstedet politiko.dk.

Alternativet i Norge ble stiftet på danskebåten etter møter med Elbæk i Danmark. Første mål skal være å etablere en egen hjemmeside og så få samlet inn 5000 underskrifter slik at man kan stille egne lister ved stortingsvalget i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Demokrati et sirkus

– Vårt mål er å være Alternativet 2.0, med enda mer medlemsdeltagelse og enda mer direkte demokrati. Jeg tror tiden har gått fra det representative demokratiet, og dagens teknologi har gitt oss noen muligheter, sier Schjørlien til politiko.dk.

– Demokratiet har blitt et sirkus, oppsummerer Schjørlien som i fjor meldte seg ut av Sosialistisk venstreparti (SV) etter 17 års medlemskap. Han sitter i dag som uavhengig representant i Gamle Oslo bydelsutvalg.

Les også: Alles øyne rettes mot Dansk Folkeparti

I fjor skrev han også en kronikk på Radikal portal som oppfordret til dannelsen av et nytt politisk parti som blant annet skulle stå for «en politikk som fengsler kriminelle rikfolk – ikke syke rusavhengige» og «som gjør landet vårt til et bedre sted for alle, helt gratis».