Landbrukets toppmøte Mat og landbruk 2016:

Jon Georg Dale (Frp) sjarmerte landbrukstoppene

<p>ANDRE LANDBRUKSTONER: Jon Georg Dale (til høyre) sjarmerte Bondelags-leder Lars Petter Bartnes og resten av forsamlingen på Mat og landbruk 2016 tirsdag. Forgjengeren Sylvi Listhaug holdt en tøffere tone.<br></p>
ANDRE LANDBRUKSTONER: Jon Georg Dale (til høyre) sjarmerte Bondelags-leder Lars Petter Bartnes og resten av forsamlingen på Mat og landbruk 2016 tirsdag. Forgjengeren Sylvi Listhaug holdt en tøffere tone.

Den nye landbruks- og matministeren står fram som nynorskmann og sa «herre Konge» og «vyrde kronprins» på sitt første beøk på slottet. - Men hva i all verden skulle jeg si til dronninga? spurte en rådvill Jon Georg Dale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC NYHETER): «Goggen» som statsminister Erna Solberg kalte Sylvi Listhaugs etterfølger Jon Georg Dale, utløste applaus og latter på Gardermoen tirsdag.

Da møtte han tidenes største forsamling av gårdbrukere, sjefer og tillitsvalgte i landbrukssamvirkets selskaper og andre bransjefolk.

På Norsk Landbrukssamvirkes årlige toppmøte Mat og landbruk 2016 fikk den 31-årige Volda-mannen Dale også applaus for å fortelle at han er nynorskmann. Men det har også hatt sine sider, kunne han fortelle om sitt første besøk på Slottet.

– Disse som snakka bokmål, sier jo «deres majestet», mens jeg sier «herre konge» og «vyrde kronprins». Men hva i all verden sier man til dronninga? fortalte han om hvordan han kom i beit.

For det finnes faktisk ikke noe god betegnelse på dronninga på nynorsk, viser det seg.

Slik berømmer Frp-ministeren landbruket

– Det er et enormt potensial i norsk landbruk. Pillarene er at norsk mat er trygg og holder god kvalitet. Forbrukerne er glad i norsk mat og velger det i de fleste tilfeller. Stadig flere forbrukere har økt kjøpekraft og velger å bruke dem til å velge produkter de kjenner fra jord til bord, innledet Dale.

– Aktive forbrukervalg som går i grønn retning, gir grunnlag for ny produksjon, sa han og fortsatte med mange av sine synspunkter han la fram i et intervju med ABC Nyheter.

Les: Jon Georg Dale er Frp-politikeren som vil gi bønder et lite glimt av lys

– Jeg vil berømme landbruket for det bevisste forholdet til utslipp, fortsatte Dale, siden temaet for årets konferanse er hvordan man kan forene profitt med bærekraft i et grønt skifte.

– Fra 1990 til 2014 har metanutslippene fra landbruket blitt redusert med 15 prosent, mens de nasjonale har gått ned med 3,5, påpekte Dale og utløste applaus.

Les også: Lundteigen mener landbruksmakt må tilbake til Stortinget

Velger å ikke sende folk på grasbeite

– Måten vi har drevet systematisk avlsarbeid i årevis gir god dyrehelse, friske dyr og mindre bruk av medisin i produksjon enn våre konkurrenter gjør, skrøt Dale. - Det er en av tingene jeg vil løfte når jeg reiser til et internasjonalt landbruksministermøte i Berlin til uka, varsler den ferske statsråden.

Han har registrert den siste tidas debatt om klimautslipp fra dyra som raper og fjerter.

– Men å se for seg matproduksjon uten ett eneste klimaavtrykk, er ikke mulig. Så er det rart at kyrne og sauene som har vært på jorda i millioner av år, er blitt et klimaproblem! utbrøt Dale og utløste ny applaus.

– Skal vi utnytte norsk gras, tror jeg det er lettere å sende det gjennom dyremagen, enn å sende folk ut på beite, sier Jon Georg Dale.

Les også: Ola Borten Moe til frontalangrep på Listhaug

Vant full borteseier

FULL BORTESEIER: Den forhenværende kjøttskjæreren Jon Georg Dale vant landbruksfolkets hjerte da han kunne utpeke hver av stykningsdelene på en okse. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FULL BORTESEIER: Den forhenværende kjøttskjæreren Jon Georg Dale vant landbruksfolkets hjerte da han kunne utpeke hver av stykningsdelene på en okse. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter


- Jeg klarer heller ikke å se at det gir mindre klimautslipp dersom vi skal spise svenske kyr enn norske, sjarmerte han.

Da den forhenværende kjøttskjæreren så fikk en praktisk utfordring, å peke ut på en plansje hva de ulike stykningsdelene på en okse heter, var borteseieren komplett.

Les også: Bøndene mener mektige samvirker er nødvendig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus