Landbruksopprør i Stjørdal:

Lundteigen vil ta landbruksmakt tilbake til Stortinget

VIL TA TILBAKE STORTINGSMAKT: Per Olaf Lundteigen (Sp), på aksjonsmøte for ny jordbrukspolitikk i Stjørdal.
VIL TA TILBAKE STORTINGSMAKT: Per Olaf Lundteigen (Sp), på aksjonsmøte for ny jordbrukspolitikk i Stjørdal. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

- Stortinget må ikke lenger oppfatte jordbruksavtalen som et diktat, men stå fritt til å utforme jordbrukspolitikken, oppfordret Per Olaf Lundteigen (Sp) på aksjonsmøte i Stjørdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STJØRDAL (ABC NYHETER): Dermed rippet den profilerte stortingsrepresentant og bonden Lundteigen opp i en ømtålig debatt i spillet mellom jordbrukets organisasjoner, regjeringspartiene og opposisjonen om utformingen av norsk jordbrukspolitikk.

- Slik det er nå, kommer en intern beskjed fra statsministeren til Landbruks- og matdepartementets departementsråd Leif Forsell, som så utformer tilbud og avtale slik regjeringen vil ha den. Stortinget blir satt på sidelinjen, anklager Per Olaf Lundteigen.

Mandag kveld var han ett av trekkplastrene på et godt besøkt møte som satte seg fore å starte en aldri så liten revolusjon i landbrukspolitikken - vekk fra produksjonsvekst basert på import av kraftfôr og råvarer fra utlandet, over til bruk av gårdenes egne ressurser.

Les: Stormøte i Stjørdal starter aksjon for ny landbrukspolitikk

- Ikke kom her og tull!

- Dere har hørt at det er i strid med jordbruksavtalens institutt at Stortinget blander seg inn i resultatet av jordbruksoppgjørene, sa Lundteigen.

Han viftet med Hovedavtalen for jordbruket, der det er slått fast at bevilginger fra statsbudsjettet skal forberedes i form av jordbruksforhandlinger mellom staten, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, men avgjøres av Stortinget.

- Da må ingen komme her og tulle og si at Stortingets innblanding er i strid med jordbruksforhandlingene! utbrøt Lundteigen.

Les også: Tidligere Sp-statssekretær: - Sp må si nei til jordbruksavtalen

- Gjør det motsatte av mandatet fra Stortinget

Bakgrunnen er stridigheter de to første årene Sylvi Listhaug (Frp) var landbruks- og matminister, og kom med tilbud til bøndene mange oppfattet som store endringer av den vedtatte jordbrukspolitikken.

- Problemet er at Stortingets fastlagte mål gir et stort handlingsrom for en liten elite til å utvikle en annen praksis enn det folk flest oppfatter som formålet med jordbrukspolitikken, sa Lundteigen.

- Departementsråd Leif Forsell har ikke fått mandat fra Stortinget til at selvforsyningen skal gå ned, men det skjer. Han har ikke fått i mandat av Stortinget at bruken av norske jordbruksarealer skal gå ned. Men det skjer! sa Lundteigen.

Les også: Sylvi Listhaug splitter bondeorganisasjonene

Personvernpolicy