SV vil beholde asylretten - går mot UDI-direktør og forsker

VIL GI ANDRE SIGNALER FRA NORGE: SVs Karin Andersen vil ha slutt på mange av restriksjonene stortingsflertallet innfører for asylsøkerne.
VIL GI ANDRE SIGNALER FRA NORGE: SVs Karin Andersen vil ha slutt på mange av restriksjonene stortingsflertallet innfører for asylsøkerne. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Karin Andersen (SV) avviser forslaget fra svensk forsker om å avvikle retten til asyl, og erstatte den med et kvotesystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er enig i at det er store svakheter ved asylretten i dag og at mange land ikke tar ansvar. Alle driver et kappløp om å være så umenneskelige mot de som trenger beskyttelse, for at de skal velge et annet sted.

Det sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til uttalelsene fra den svenske forskeren Joakim Ruist. Ruist argumenterer for å avvikle asylretten og heller innføre kvoter på hvor mange flyktninger hvert europeiske land vil ta imot.

Ruist får tilslutning fra direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet.

Bakgrunn: Forsker: – Asylretten er uærlig og bør skrotes

– Ikke ett land vil styrke flyktningekonvensjonen

– Men løsningen er ikke å forkaste asylretten. Det er helt ulogisk at det å fjerne asylretten skulle hjelpe på flyktningenes situasjon, sier Andersen til ABC Nyheter.

– Hva sier du om argumentet til Ruist, at en kvote på hvor mange asylsøkere som skal komme til et land, gir en trygghet som vil gi mer sjenerøsitet?

– Vi har FNs kvotesystem i dag. Det eksisterer jo. Det har vært en av kampene vi har tatt her i Norge, å bruke det mer. Men å tro at land skulle bli positive til å ta nødvendig antall flyktninger kun ved bruk av kvote, er det ikke noe grunnlag for, sier SV-politkeren.

Hun konstaterer at man ikke på forhånd kan bestemme hvor mange som flykter fra en krig.

– For SV handler asylretten om å redde liv. Racet mot bunnen er forferdelig. Jeg er overrasket over at Arbeiderpartiet går så langt som de gjør. Jonas Gahr Støre har vært leder i Røde Kors og vet det trengs sterkere politisk internasjonalt ansvar. I stedet går de med på å reforhandle flyktningkonvensjonen i en situasjon det ikke finnes ett land ville bidra til å styrke den, sier Karin Andersen.

Les også: Støre: Internasjonale flyktningekonvensjoner må endres

SV vil gi positive signaler til asylsøkere

– Kan Norge i en situasjon der land etter land skjerper betingelsene, gå alenegang og følge SVs ønske om mer sjenerøse ordninger for dem som søker asyl her?

– Vi er imot tiltakene som gjør livet og integreringen vanskeligere for dem som har behov for beskyttelse. Retten til familie er en menneskerett. Barn skal ikke skilles fra foreldre uten at det er til barnas beste. Å leve i utrygghet for barna dine i årevis, er helseskadelig for både store og små og totalt unødvendig, sier Karin Andersen.

– Hvilke signaler ville Norge gitt til asylsøkere ute i Europa og verden hvis SV hadde bestemt?

– At de som har krav på beskyttelse, skal få det, og få raskere bosetting og krav om å bidra i samfunnet.

– Men hvis alle skal få beskyttelse her, blir vel kapasiteten til det norske samfunnet sprengt?

– Det SV har sagt nei til er å bryte asylretten. Innstrammingene som er gjort for de som ikke har krav på beskyttelser, er SV enige i.

Les også: Eli Hagen raser mot Frps asylpolitikk

– Norge må opprettholde prinsippene

Karin Andersen ønsker seg ikke en kjempemessig asylstrøm til Norge i et Europa der andre land skyver asylsøkere vekk ved hjelp av innstramminger i betingelsene.

– Ingen ønsker seg det. Dette kan bare løses ved internasjonal ansvarsdeling. Nå tar fattige land støyten og ansvaret flere millioner, sier hun..

– Er det rom for alenegang på betingelser som er bedre enn våre nabolands?

– Det er vanskelig. Alle presser og ingen land samarbeider. Det går dårlig. Men det er ingen grunn til å gå så langt som flertallet gjør nå. Det er uklokt og umenneskelig å hindre folk å ta imot ungene sine.

– Noen må forsøke å gå foran og opprettholde prinsippene. Norge er et land som ikke skal lede an i kappløpet om å være verst, legger Andersen til.

Les også: — Kan gi færre asylsøkere til Norge

– Ingen land vil ha avtale

Mange flyktninger har kommet til Hellas, Italia og Malta. Karin Andersen påpeker at de har fått et uforholdsmessig stort ansvar på grunn av Dublinavtalen. Den avtalen sier at det første trygge landet en asylsøker kommer til, skal ha ansvaret for vedkommende.

– SV har foreslått at vi må få til en ansvarsdeling i Dublinavtalen. Men det ble nedstemt. Landene som ikke er grensestater, har sett seg tjent med å skyve dette vekk, sier Andersen.

– Likner ikke et forslag om å dele på ansvaret ved å fordele asylsøkerne, på forslaget fra forskeren Joakim Ruist?

– Slike avtaler er ønskelige, men nå ser vi jo at det ene landet etter andre skyver ansvaret vekk. Det er ingen politisk vilje til å få til noe som er bedre. I en sånn akutt situasjon ville det være dypt uansvarlig å fjerne asylretten.

Han sier at dette ikke handler om å berge liv, men å fordele ansvar.

Les også: Tvangsreturer koster over en halv milliard

SV ville gi mer til flyktningeleirene

Er det et problem at antall berettigede asylsøkere overstiger hva Norge og Europa har kapasitet til å ta imot?

Hva skal da Jordan og Libanon si? Fattige land som Libanon, med 4 millioner innbyggere på areal som mitt hjemfylke Hedmark, har tatt imot 1,2 millioner. Å si at Europa nå kneler under 1 million asylsøkere, er feil.

– 1 million er vel en begynnelse?

– Det man kan gjøre, er å sørge for at FN og hjelpeorganisasjonene får den hjelpen de ber om, så flere kan bli i flyktningeleirene. Ungene i leiren Erna besøkte i fjor, har ikke fått skolegang på flere år, og matrasjonene har blitt halvert. Det er ingen framtid, sa også Erna.

SV mener Norge kunne legge mye større summer på bordet.

– Norge ble bedt om å gi 3 milliarder kroner mer. SV foreslo det og ble nedstemt i Stortinget, bemerker Andersen.

Les også: Strengere regler skal få asylsøkere til å droppe Norge

– Flyktningene en ressurs for Norge og Hedmark

Karin Andersen siterer daværende europaminister Vidar Helgesen, som 3. november sa i Stortinget at «Utfordringene som flere europeiske land opplever ved en aldrende befolkning kan dempes av innflytting og migrasjon, forutsatt at de som kommer integreres godt og får ta del i arbeidslivet.»

– Så hvis vi et øyeblikk kan se på mennesker som kommer som ressurser, gjøre dem glade og trygge og sørge for at de vil gjøre sitt beste, er jeg enig med Kongen som sa: «Det går nok bra.» Men du integreres ikke bra hvis du ikke får leve sammen med ungene dine, sier Karin Andersen.

Hun forteller at hennes hjemfylke Hedmark har en fylkesplan som sier at de innen 2020 skal være 30.000 flere innbyggere.

– Vi har flest innbyggere over 67 år i hele landet. Vi har ingen kommune som ligger under landsgjennomsnittet i levealder. Det er mange kommuner som er flinke til å ta imot flyktninger, sier hun og fortsetter:

– Det som kan bidra til å oppnå fylkesplanen, er å se på de som nå søker beskyttelse i Norge som en mulighet, og legge oss i selene for å oppnå god integrering. De drømmer jo om en framtid! De vil ha utdanning og jobb.

– Men ifølge SSB er godt under halvparten av syrerne og andre innvandrergrupper som har bodd her i flere år, i arbeid?

– Det er veldig realistisk å få opp sysselsettingsgraden. Ventetida i saksbehandling og i mottak må drastisk ned. Folk bli arbeidsuføre av år med passiv venting. Det er skadelig å sitte på et mottak, stirre i veggen og lære å ta imot trygd, sier Karin Andersen.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver av oss 53 øre dagen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning
Siste nytt
20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus