SV vil beholde asylretten - går mot UDI-direktør og forsker

VIL GI ANDRE SIGNALER FRA NORGE: SVs Karin Andersen vil ha slutt på mange av restriksjonene stortingsflertallet innfører for asylsøkerne.
VIL GI ANDRE SIGNALER FRA NORGE: SVs Karin Andersen vil ha slutt på mange av restriksjonene stortingsflertallet innfører for asylsøkerne. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karin Andersen (SV) avviser forslaget fra svensk forsker om å avvikle retten til asyl, og erstatte den med et kvotesystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er enig i at det er store svakheter ved asylretten i dag og at mange land ikke tar ansvar. Alle driver et kappløp om å være så umenneskelige mot de som trenger beskyttelse, for at de skal velge et annet sted.

Det sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til uttalelsene fra den svenske forskeren Joakim Ruist. Ruist argumenterer for å avvikle asylretten og heller innføre kvoter på hvor mange flyktninger hvert europeiske land vil ta imot.

Ruist får tilslutning fra direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet.

Bakgrunn: Forsker: – Asylretten er uærlig og bør skrotes

– Ikke ett land vil styrke flyktningekonvensjonen

– Men løsningen er ikke å forkaste asylretten. Det er helt ulogisk at det å fjerne asylretten skulle hjelpe på flyktningenes situasjon, sier Andersen til ABC Nyheter.

– Hva sier du om argumentet til Ruist, at en kvote på hvor mange asylsøkere som skal komme til et land, gir en trygghet som vil gi mer sjenerøsitet?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har FNs kvotesystem i dag. Det eksisterer jo. Det har vært en av kampene vi har tatt her i Norge, å bruke det mer. Men å tro at land skulle bli positive til å ta nødvendig antall flyktninger kun ved bruk av kvote, er det ikke noe grunnlag for, sier SV-politkeren.

Hun konstaterer at man ikke på forhånd kan bestemme hvor mange som flykter fra en krig.

– For SV handler asylretten om å redde liv. Racet mot bunnen er forferdelig. Jeg er overrasket over at Arbeiderpartiet går så langt som de gjør. Jonas Gahr Støre har vært leder i Røde Kors og vet det trengs sterkere politisk internasjonalt ansvar. I stedet går de med på å reforhandle flyktningkonvensjonen i en situasjon det ikke finnes ett land ville bidra til å styrke den, sier Karin Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre: Internasjonale flyktningekonvensjoner må endres

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV vil gi positive signaler til asylsøkere

– Kan Norge i en situasjon der land etter land skjerper betingelsene, gå alenegang og følge SVs ønske om mer sjenerøse ordninger for dem som søker asyl her?

– Vi er imot tiltakene som gjør livet og integreringen vanskeligere for dem som har behov for beskyttelse. Retten til familie er en menneskerett. Barn skal ikke skilles fra foreldre uten at det er til barnas beste. Å leve i utrygghet for barna dine i årevis, er helseskadelig for både store og små og totalt unødvendig, sier Karin Andersen.

– Hvilke signaler ville Norge gitt til asylsøkere ute i Europa og verden hvis SV hadde bestemt?

– At de som har krav på beskyttelse, skal få det, og få raskere bosetting og krav om å bidra i samfunnet.

– Men hvis alle skal få beskyttelse her, blir vel kapasiteten til det norske samfunnet sprengt?

– Det SV har sagt nei til er å bryte asylretten. Innstrammingene som er gjort for de som ikke har krav på beskyttelser, er SV enige i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eli Hagen raser mot Frps asylpolitikk

– Norge må opprettholde prinsippene

Karin Andersen ønsker seg ikke en kjempemessig asylstrøm til Norge i et Europa der andre land skyver asylsøkere vekk ved hjelp av innstramminger i betingelsene.

– Ingen ønsker seg det. Dette kan bare løses ved internasjonal ansvarsdeling. Nå tar fattige land støyten og ansvaret flere millioner, sier hun..

– Er det rom for alenegang på betingelser som er bedre enn våre nabolands?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanskelig. Alle presser og ingen land samarbeider. Det går dårlig. Men det er ingen grunn til å gå så langt som flertallet gjør nå. Det er uklokt og umenneskelig å hindre folk å ta imot ungene sine.

– Noen må forsøke å gå foran og opprettholde prinsippene. Norge er et land som ikke skal lede an i kappløpet om å være verst, legger Andersen til.

Les også: — Kan gi færre asylsøkere til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen land vil ha avtale

Mange flyktninger har kommet til Hellas, Italia og Malta. Karin Andersen påpeker at de har fått et uforholdsmessig stort ansvar på grunn av Dublinavtalen. Den avtalen sier at det første trygge landet en asylsøker kommer til, skal ha ansvaret for vedkommende.

– SV har foreslått at vi må få til en ansvarsdeling i Dublinavtalen. Men det ble nedstemt. Landene som ikke er grensestater, har sett seg tjent med å skyve dette vekk, sier Andersen.

– Likner ikke et forslag om å dele på ansvaret ved å fordele asylsøkerne, på forslaget fra forskeren Joakim Ruist?

– Slike avtaler er ønskelige, men nå ser vi jo at det ene landet etter andre skyver ansvaret vekk. Det er ingen politisk vilje til å få til noe som er bedre. I en sånn akutt situasjon ville det være dypt uansvarlig å fjerne asylretten.

Han sier at dette ikke handler om å berge liv, men å fordele ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tvangsreturer koster over en halv milliard

SV ville gi mer til flyktningeleirene

Er det et problem at antall berettigede asylsøkere overstiger hva Norge og Europa har kapasitet til å ta imot?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva skal da Jordan og Libanon si? Fattige land som Libanon, med 4 millioner innbyggere på areal som mitt hjemfylke Hedmark, har tatt imot 1,2 millioner. Å si at Europa nå kneler under 1 million asylsøkere, er feil.

– 1 million er vel en begynnelse?

– Det man kan gjøre, er å sørge for at FN og hjelpeorganisasjonene får den hjelpen de ber om, så flere kan bli i flyktningeleirene. Ungene i leiren Erna besøkte i fjor, har ikke fått skolegang på flere år, og matrasjonene har blitt halvert. Det er ingen framtid, sa også Erna.

SV mener Norge kunne legge mye større summer på bordet.

– Norge ble bedt om å gi 3 milliarder kroner mer. SV foreslo det og ble nedstemt i Stortinget, bemerker Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Strengere regler skal få asylsøkere til å droppe Norge

– Flyktningene en ressurs for Norge og Hedmark

Karin Andersen siterer daværende europaminister Vidar Helgesen, som 3. november sa i Stortinget at «Utfordringene som flere europeiske land opplever ved en aldrende befolkning kan dempes av innflytting og migrasjon, forutsatt at de som kommer integreres godt og får ta del i arbeidslivet.»

– Så hvis vi et øyeblikk kan se på mennesker som kommer som ressurser, gjøre dem glade og trygge og sørge for at de vil gjøre sitt beste, er jeg enig med Kongen som sa: «Det går nok bra.» Men du integreres ikke bra hvis du ikke får leve sammen med ungene dine, sier Karin Andersen.

Hun forteller at hennes hjemfylke Hedmark har en fylkesplan som sier at de innen 2020 skal være 30.000 flere innbyggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har flest innbyggere over 67 år i hele landet. Vi har ingen kommune som ligger under landsgjennomsnittet i levealder. Det er mange kommuner som er flinke til å ta imot flyktninger, sier hun og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som kan bidra til å oppnå fylkesplanen, er å se på de som nå søker beskyttelse i Norge som en mulighet, og legge oss i selene for å oppnå god integrering. De drømmer jo om en framtid! De vil ha utdanning og jobb.

– Men ifølge SSB er godt under halvparten av syrerne og andre innvandrergrupper som har bodd her i flere år, i arbeid?

– Det er veldig realistisk å få opp sysselsettingsgraden. Ventetida i saksbehandling og i mottak må drastisk ned. Folk bli arbeidsuføre av år med passiv venting. Det er skadelig å sitte på et mottak, stirre i veggen og lære å ta imot trygd, sier Karin Andersen.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver av oss 53 øre dagen