SV vil beholde asylretten - går mot UDI-direktør og forsker

VIL GI ANDRE SIGNALER FRA NORGE: SVs Karin Andersen vil ha slutt på mange av restriksjonene stortingsflertallet innfører for asylsøkerne.
VIL GI ANDRE SIGNALER FRA NORGE: SVs Karin Andersen vil ha slutt på mange av restriksjonene stortingsflertallet innfører for asylsøkerne. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Karin Andersen (SV) avviser forslaget fra svensk forsker om å avvikle retten til asyl, og erstatte den med et kvotesystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er enig i at det er store svakheter ved asylretten i dag og at mange land ikke tar ansvar. Alle driver et kappløp om å være så umenneskelige mot de som trenger beskyttelse, for at de skal velge et annet sted.

Det sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til uttalelsene fra den svenske forskeren Joakim Ruist. Ruist argumenterer for å avvikle asylretten og heller innføre kvoter på hvor mange flyktninger hvert europeiske land vil ta imot.

Ruist får tilslutning fra direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet.

Bakgrunn: Forsker: – Asylretten er uærlig og bør skrotes

– Ikke ett land vil styrke flyktningekonvensjonen

– Men løsningen er ikke å forkaste asylretten. Det er helt ulogisk at det å fjerne asylretten skulle hjelpe på flyktningenes situasjon, sier Andersen til ABC Nyheter.

– Hva sier du om argumentet til Ruist, at en kvote på hvor mange asylsøkere som skal komme til et land, gir en trygghet som vil gi mer sjenerøsitet?

– Vi har FNs kvotesystem i dag. Det eksisterer jo. Det har vært en av kampene vi har tatt her i Norge, å bruke det mer. Men å tro at land skulle bli positive til å ta nødvendig antall flyktninger kun ved bruk av kvote, er det ikke noe grunnlag for, sier SV-politkeren.

Hun konstaterer at man ikke på forhånd kan bestemme hvor mange som flykter fra en krig.

– For SV handler asylretten om å redde liv. Racet mot bunnen er forferdelig. Jeg er overrasket over at Arbeiderpartiet går så langt som de gjør. Jonas Gahr Støre har vært leder i Røde Kors og vet det trengs sterkere politisk internasjonalt ansvar. I stedet går de med på å reforhandle flyktningkonvensjonen i en situasjon det ikke finnes ett land ville bidra til å styrke den, sier Karin Andersen.

Les også: Støre: Internasjonale flyktningekonvensjoner må endres

SV vil gi positive signaler til asylsøkere

– Kan Norge i en situasjon der land etter land skjerper betingelsene, gå alenegang og følge SVs ønske om mer sjenerøse ordninger for dem som søker asyl her?

– Vi er imot tiltakene som gjør livet og integreringen vanskeligere for dem som har behov for beskyttelse. Retten til familie er en menneskerett. Barn skal ikke skilles fra foreldre uten at det er til barnas beste. Å leve i utrygghet for barna dine i årevis, er helseskadelig for både store og små og totalt unødvendig, sier Karin Andersen.

– Hvilke signaler ville Norge gitt til asylsøkere ute i Europa og verden hvis SV hadde bestemt?

– At de som har krav på beskyttelse, skal få det, og få raskere bosetting og krav om å bidra i samfunnet.

– Men hvis alle skal få beskyttelse her, blir vel kapasiteten til det norske samfunnet sprengt?

– Det SV har sagt nei til er å bryte asylretten. Innstrammingene som er gjort for de som ikke har krav på beskyttelser, er SV enige i.

Les også: Eli Hagen raser mot Frps asylpolitikk

– Norge må opprettholde prinsippene

Karin Andersen ønsker seg ikke en kjempemessig asylstrøm til Norge i et Europa der andre land skyver asylsøkere vekk ved hjelp av innstramminger i betingelsene.

– Ingen ønsker seg det. Dette kan bare løses ved internasjonal ansvarsdeling. Nå tar fattige land støyten og ansvaret flere millioner, sier hun..

– Er det rom for alenegang på betingelser som er bedre enn våre nabolands?

– Det er vanskelig. Alle presser og ingen land samarbeider. Det går dårlig. Men det er ingen grunn til å gå så langt som flertallet gjør nå. Det er uklokt og umenneskelig å hindre folk å ta imot ungene sine.

– Noen må forsøke å gå foran og opprettholde prinsippene. Norge er et land som ikke skal lede an i kappløpet om å være verst, legger Andersen til.

Les også: — Kan gi færre asylsøkere til Norge

– Ingen land vil ha avtale

Mange flyktninger har kommet til Hellas, Italia og Malta. Karin Andersen påpeker at de har fått et uforholdsmessig stort ansvar på grunn av Dublinavtalen. Den avtalen sier at det første trygge landet en asylsøker kommer til, skal ha ansvaret for vedkommende.

– SV har foreslått at vi må få til en ansvarsdeling i Dublinavtalen. Men det ble nedstemt. Landene som ikke er grensestater, har sett seg tjent med å skyve dette vekk, sier Andersen.

– Likner ikke et forslag om å dele på ansvaret ved å fordele asylsøkerne, på forslaget fra forskeren Joakim Ruist?

– Slike avtaler er ønskelige, men nå ser vi jo at det ene landet etter andre skyver ansvaret vekk. Det er ingen politisk vilje til å få til noe som er bedre. I en sånn akutt situasjon ville det være dypt uansvarlig å fjerne asylretten.

Han sier at dette ikke handler om å berge liv, men å fordele ansvar.

Les også: Tvangsreturer koster over en halv milliard

SV ville gi mer til flyktningeleirene

Er det et problem at antall berettigede asylsøkere overstiger hva Norge og Europa har kapasitet til å ta imot?

Hva skal da Jordan og Libanon si? Fattige land som Libanon, med 4 millioner innbyggere på areal som mitt hjemfylke Hedmark, har tatt imot 1,2 millioner. Å si at Europa nå kneler under 1 million asylsøkere, er feil.

– 1 million er vel en begynnelse?

– Det man kan gjøre, er å sørge for at FN og hjelpeorganisasjonene får den hjelpen de ber om, så flere kan bli i flyktningeleirene. Ungene i leiren Erna besøkte i fjor, har ikke fått skolegang på flere år, og matrasjonene har blitt halvert. Det er ingen framtid, sa også Erna.

SV mener Norge kunne legge mye større summer på bordet.

– Norge ble bedt om å gi 3 milliarder kroner mer. SV foreslo det og ble nedstemt i Stortinget, bemerker Andersen.

Les også: Strengere regler skal få asylsøkere til å droppe Norge

– Flyktningene en ressurs for Norge og Hedmark

Karin Andersen siterer daværende europaminister Vidar Helgesen, som 3. november sa i Stortinget at «Utfordringene som flere europeiske land opplever ved en aldrende befolkning kan dempes av innflytting og migrasjon, forutsatt at de som kommer integreres godt og får ta del i arbeidslivet.»

– Så hvis vi et øyeblikk kan se på mennesker som kommer som ressurser, gjøre dem glade og trygge og sørge for at de vil gjøre sitt beste, er jeg enig med Kongen som sa: «Det går nok bra.» Men du integreres ikke bra hvis du ikke får leve sammen med ungene dine, sier Karin Andersen.

Hun forteller at hennes hjemfylke Hedmark har en fylkesplan som sier at de innen 2020 skal være 30.000 flere innbyggere.

– Vi har flest innbyggere over 67 år i hele landet. Vi har ingen kommune som ligger under landsgjennomsnittet i levealder. Det er mange kommuner som er flinke til å ta imot flyktninger, sier hun og fortsetter:

– Det som kan bidra til å oppnå fylkesplanen, er å se på de som nå søker beskyttelse i Norge som en mulighet, og legge oss i selene for å oppnå god integrering. De drømmer jo om en framtid! De vil ha utdanning og jobb.

– Men ifølge SSB er godt under halvparten av syrerne og andre innvandrergrupper som har bodd her i flere år, i arbeid?

– Det er veldig realistisk å få opp sysselsettingsgraden. Ventetida i saksbehandling og i mottak må drastisk ned. Folk bli arbeidsuføre av år med passiv venting. Det er skadelig å sitte på et mottak, stirre i veggen og lære å ta imot trygd, sier Karin Andersen.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver av oss 53 øre dagen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:13 Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59 Supervulkanene som kan ødelegge verden18:53 Luftambulanselege sier opp jobben18:35 Fredsprisvinneren har ankommet Norge17:57 Karlsson må stå over flere skirenn17:51 FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42 Bedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30 SV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58 Norsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53 Knallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46 Ny leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24 Kvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19 Paul Volcker er død15:54 Barthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52 Tildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18 Østberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04 Kjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01 Tragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52 Tidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29 «Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12 Drømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52 Helse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48 9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33 Forlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25 RUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25 Fredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23 Regjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23 Nye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22 Turister må holde avstand fra hvalen13:21 EU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48 Haaland beste tenåring i Europa12:34 Putin og Zelenskyj møtes i Paris12:16 Støre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15 Bilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53 Tolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28 Toryene øker forspranget på ny måling11:27 Minst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17 Russland utestengt fra OL og VM i fire år11:15 Mann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38 Guardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24 Mikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23 Kina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50 Sjefredaktøren i Aftenposten går av09:33 Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33 Wallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28 Tyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28 Serbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50 Uvær skaper trafikkproblemer08:43 SAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10 Universitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38 Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37 Vy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34 Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32 PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07 USA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45 Ingen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16 Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13 UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12 Dette skjer i dag06:01 Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37 Sør-Afrika vant Miss Universe05:37 Dette skjedde i natt05:31 Brudd for Løke05:27 Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05 Langfingret tyv gikk rett i fella04:25 Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35 Dødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33 Norske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18 Johnsons parti øker på måling02:19 Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14 SV vil forby overnatting på lukket SFO01:31 Verdens våpensalg fortsetter å øke01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Har vi helt mistet evne til å føle skam?15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst
Siste nytt
19:13NorgeFarevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59VerdenSupervulkanene som kan ødelegge verden18:53NorgeLuftambulanselege sier opp jobben18:35NorgeFredsprisvinneren har ankommet Norge17:57SportKarlsson må stå over flere skirenn17:51NorgeFN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42NorgeBedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30PolitikkSV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58NorgeNorsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53PolitikkKnallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46NorgeNy leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24NorgeKvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19VerdenPaul Volcker er død15:54SportBarthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52SportTildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18SportØstberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04VerdenKjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01NorgeTragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52VerdenTidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29Kultur«Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12SportDrømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52NorgeHelse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48Kultur9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33VerdenForlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25SportRUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25VerdenFredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23PolitikkRegjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23PengerNye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22ReiseTurister må holde avstand fra hvalen13:21MotorEU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48SportHaaland beste tenåring i Europa12:34VerdenPutin og Zelenskyj møtes i Paris12:16PolitikkStøre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15NorgeBilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53NorgeTolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28PolitikkToryene øker forspranget på ny måling11:27VerdenMinst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17SportRussland utestengt fra OL og VM i fire år11:15NorgeMann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38SportGuardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24SportMikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23VerdenKina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50KulturSjefredaktøren i Aftenposten går av09:33VerdenMinst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33KulturWallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28VerdenTyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28SportSerbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50NorgeUvær skaper trafikkproblemer08:43ReiseSAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10NorgeUniversitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38NorgeSkip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37ReiseVy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34PengerJuletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32NorgePST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07NorgeUSA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45VerdenIngen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16NorgeFlere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13NorgeUNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12NorgeDette skjer i dag06:01Helse og livsstilNorge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37VerdenSør-Afrika vant Miss Universe05:37NorgeDette skjedde i natt05:31SportBrudd for Løke05:27PolitikkTrusler og sjikane preger opptakten til valget05:05VerdenLangfingret tyv gikk rett i fella04:25PengerTre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35Helse og livsstilDødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33NorgeNorske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18PolitikkJohnsons parti øker på måling02:19PolitikkNok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14NorgeSV vil forby overnatting på lukket SFO01:31VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenHar vi helt mistet evne til å føle skam?15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus