Meny

Kirken ut mot Listhaug-forslag

Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien avviser bestemt at Kirkens ledere forfekter sosialistiske holdninger. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien avviser bestemt at Kirkens ledere forfekter sosialistiske holdninger. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien er kritisk til flere av regjeringens forslag til asylinnstramminger og mener det er hennes plikt å si ifra.

– At barn ikke kan få permanent opphold før fylte 18 år, er noe jeg mener politikerne bør se på med et kritisk blikk. Også forslagene til innstramminger i retten til familiegjenforening er det grunn til å utfordre. De framstår som altfor stramme, sier hun til NTB.

Som landets tolvte biskop og bispemøtets preses er Byfuglien den øverst rangerte representant for Den norske kirke. At Kirken og biskopene engasjerer seg til fordel for flyktninger, mener hun er helt naturlig.

Les også:  Listhaug glad for asylstøtte fra Ap

Et kall

– Å tie om spørsmål som dette ville ikke være å handle i tro med vårt kall. Dette griper rett inn i kjernen av det kristne budskapet. Å vise barmhjertig nestekjærlighet og omsorg for de svakeste er tydelig forankret i Jesu forkynnelse og Bibelens grunnfortellinger, sier hun.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har beskyldt Kirken for å være «gjennomsyret sosialistisk» og skapte overskrifter før jul da hun slo fast at «godhetstyranniet rir det norske samfunnet som en mare».

Les også:  Listhaug klar med nye innstrammingstiltak

Byfuglien har vært i flere debatter med Listhaug og går ikke av veien for en ny diskusjon. At Kirkens ledere forfekter sosialistiske holdninger, avviser hun bestemt.

– Vi har fremmet vårt syn overfor regjeringer av ulik politisk farge, sier sjefbiskopen.

Fordommer

Byfuglien mener tonen i deler av asyldebatten er lite hensiktsmessig.

– Den bidrar til å polarisere og bygge opp under fordommer, sier biskopen og viser blant annet til Listhaugs utsagn om at asylsøkere ikke kan bli «båret på gullstol inn i Norge».

– Slik ordbruk er lite tjenlig og nedskriver fullstendig den frykt og usikkerhet som er forbundet med det å være på flukt.

Les også: Listhaug: – Kirken er gjennomsyret sosialistisk

Den omstridte statsråden har selv sagt at utsagnet hennes blir tolket i verste mening.

– Det med «gullstol» var knyttet til integrering og handler om at samfunnet ikke alene kan vedta at en asylsøker skal integreres, den enkelte må først og fremst bidra selv – ved å lære norsk og skaffe seg en jobb, sa hun til NTB i romjula.

Da hadde hun akkurat lagt fram det 150 sider lange høringsforslaget med asylinnstramminger, som nå er ute på høring.

– Bølgebevegelse

Byfuglien stiller spørsmål ved om høringsforslaget er i tråd med internasjonale konvensjoner, men erkjenner at asylpolitikken må ha «klare rammer og grenser».

– Ikke alle som kommer til Norge skal få opphold, men fra Kirkens side er holdningen klar: Norge må ta sin del av ansvaret.

Biskopen konstaterer at debatten om flyktningkrisen endret karakter i løpet av fjoråret.

– Det har vært en interessant bølgebevegelse. Jeg har forståelse for at mange føler på en uro, men vi må ikke miste av syne hva dette egentlig handler om: Millioner av mennesker som i frykt har forlatt sine eiendeler, sitt hjem og sin trygghet.

Kirkens oppfordring til politikerne er klar:

– Det bør ikke være et mål eller suksesskriterium å bidra til flest mulig returer og færrest mulig oppholdstillatelser. Perspektivet må først og fremst være rettet mot menneskene som kommer hit fordi deres trygghet er revet bort under dem, sier Byfuglien.

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus