Solberg ber nordmenn gi flyktninger en sjanse

TALE: Statsminister Erna Solberg viet talen sin til blant annet den nye situasjonen Norge står i, med økt innvandring og terrorfrykt.
TALE: Statsminister Erna Solberg viet talen sin til blant annet den nye situasjonen Norge står i, med økt innvandring og terrorfrykt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordret i sin nyttårstale hver og en av oss til å bidra til at integreringen av mange tusen flyktninger lykkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle vil vinne hvis vi lykkes med integreringen. Alle vil tape hvis vi mislykkes, sa hun.

Solberg understreket at alle som vokser opp i Norge, må oppleve at det norske samfunnet gir de som jobber hardt og står på, mulighet til å lykkes.

– Våre hverdagsvalg er det som gir hverdagsintegrering, fremholdt regjeringssjefen.

– Har du et ekstra sete i bilen slik at flyktningbarna også kan være med på fotballtrening? Har du mulighet til å melde deg som verge eller være fosterforeldre for et barn? Kan du som er arbeidsgiver innkalle personer med utenlandsk navn til jobbintervju? spurte statsministeren.

Les statsminister Erna Solbergs tale i sin helhet

– God folkeskikk

Tilstrømningen av over 30.000 asylsøkere dominerte nyhetsbildet i siste halvdel av 2015. En stor andel av dem vil få opphold i Norge og skal i årene som kommer integreres og bosettes i norske kommuner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asyltilstrømningen ble viet stor oppmerksomhet i Solbergs tale. Hun understreket at Norge har en streng, men rettferdig asylpolitikk, og at de som får opphold skal tas imot «i tråd med god, norsk folkeskikk».

– Nyankomne må være villige til å følge våre lover og regler. Til å lære seg norsk, arbeide og delta i samfunnet. Integrering er aldri problemfritt. Men det er heller ikke håpløst, sa hun.

Solberg takket også kongeparet for å ha vist stort engasjement for inkludering i året som gikk. En takk gikk også til alle som har gjort en stor innsats i asylapparatet for å håndtere asyltilstrømningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kongen talte om de store samfunnsspørsmålene

– Må skape flere jobber

Samtidig vil omstillingen av norsk økonomi prege nyhetsbildet fremover. Arbeidet for å sikre flere en jobb å gå til vil være regjeringens viktigste oppgave i årene som kommer, understreket Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står foran en krevende omstilling av vår økonomi. Oljeprisfallet har gjort at omstillingen skjer raskere. Flere spør hvordan vi skal mestre dette. Svaret er at vi må skape flere jobber, sa hun.

Arbeidsledigheten har vært på vei opp i Norge den siste tiden og ligger nå på 4,6 prosent. Prognoser tyder på at trenden vil fortsette også i 2016.

Les også: Kong Haralds nyttårstale i sin helhet

Skape egne jobber

Solberg fremholdt at fremtidens jobber vil kreve kompetanse.

– Et arbeidsliv hvor flere skyves ut, vil føre til sosial ulikhet. Et slikt samfunn ønsker ikke jeg, understreket Solberg.

Hun gjentok derfor en gammel oppfordring til norske arbeidsgivere:

– Gi en flyktning eller noen med hull i CV-en en sjanse. Mange arbeidsgivere har prøvd. Få har angret.

Hun pekte også på at flere nordmenn må være villige til å skape sine egne arbeidsplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utfordringen kan virke stor. Men vi har en godt utdannet befolkning, god teknologisk kompetanse, rike naturressurser og et godt samarbeid i arbeidslivet. Vi har det beste utgangspunktet. Derfor er jeg trygg på at vi sammen skal klare også denne utfordringen, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV roser talen

SV har ventet lenge på å høre regjeringen si til folk i Norge at dette kommer til å gå bra, sier SV-leder Audun Lysbakken om flyktningfokuset i statsminister Erna Solbergs (H) nyttårstale.

Statsministeren uttalte at hverdagsintegrering må til om «våre verdier skal vinne», og at alle vil tape om integreringen mislykkes.

– Hverdagsintegrering er et godt begrep, men da må regjeringen selv bidra. Ofte er budskapet fra Erna Solbergs egen regjering det motsatte, slik Sylvi Listhaug demonstrerte i julen med sin usmakelige retorikk om asylsøkere på gullstol, sier Lysbakken til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-lederen hevder statsministeren har et troverdighetsproblem i integreringspolitikken

– Og det problemet heter Frp. Det hjelper lite å snakke fint om integrering i nyttårstalen, hvis hennes egne Frp-statsråder fortsatt får frie tøyler til å si det motsatte på årets øvrige 364 dager, sier han.

KrF-leder Knut Arild Hareide skriver på Twitter at han håper alle i regjeringen lærer av statsministerens måte å snakke om flyktningsituasjonens utfordringer.