Hareide: Kirken har vært viktigere enn oljen

Partileder Knut Arild Hareide (KrF) mener alle bør kunne delta i skolegudstjenestene fordi det er en markering, ikke bare av julen, men også av rollen folkekirken har spilt i Norge.
Partileder Knut Arild Hareide (KrF) mener alle bør kunne delta i skolegudstjenestene fordi det er en markering, ikke bare av julen, men også av rollen folkekirken har spilt i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Kirken har vært viktigere for utviklingen av velferdsstaten enn oljen, sier leder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti. Han mener skolegudstjenestene handler om mer enn bare jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Skolegudstjenesten er en kulturbærer, som et stort flertall av oss ønsker å gi videre til våre barn. Det kan virke provoserende når det oppfattes som et mindretall prøver å ta bort denne tradisjonen, sier Hareide til Klassekampen.

Les også: KrF-leder Hareide er blitt kalt «landssviker»

Han er ikke overrasket over den heftig debatten som har oppstått i kjølvannet av at Utdanningsdirektoratet endret retningslinjene for skolegudstjenester. Tidligere måtte de som ikke ønsket å delta i gudstjenestene, be om fritak. Nå skal det være lik påmelding til kirke og alternativ ikke-religiøs seremoni.

Les også: Hareide: Lov å være skuffet

Hareide mener det nye regelverket har sendt feil signal.

– Det har skapt utrygghet i skolene. Lærere og rektorer er redd for å trå feil. Det har vært skoler som har avlyst gudstjenesten, og det har vært uklart hvordan man skal legge listen for aktivt samtykke, sier Hareide.

Les også: Hareide anklager regje­rin­gen for avtale­brudd

Likevel mener han alle bør kunne delta i skolegudstjenestene fordi det er en markering, ikke bare av julen, men også av rollen folkekirken har spilt i Norge.

– Kirken har gjort langt mer for å legge grunnlaget for velferdsstaten enn oljen. Det er en del av tradisjonen vi markerer, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus