Hareide: Kirken har vært viktigere enn oljen

Partileder Knut Arild Hareide (KrF) mener alle bør kunne delta i skolegudstjenestene fordi det er en markering, ikke bare av julen, men også av rollen folkekirken har spilt i Norge.
Partileder Knut Arild Hareide (KrF) mener alle bør kunne delta i skolegudstjenestene fordi det er en markering, ikke bare av julen, men også av rollen folkekirken har spilt i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Kirken har vært viktigere for utviklingen av velferdsstaten enn oljen, sier leder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti. Han mener skolegudstjenestene handler om mer enn bare jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Skolegudstjenesten er en kulturbærer, som et stort flertall av oss ønsker å gi videre til våre barn. Det kan virke provoserende når det oppfattes som et mindretall prøver å ta bort denne tradisjonen, sier Hareide til Klassekampen.

Les også: KrF-leder Hareide er blitt kalt «landssviker»

Han er ikke overrasket over den heftig debatten som har oppstått i kjølvannet av at Utdanningsdirektoratet endret retningslinjene for skolegudstjenester. Tidligere måtte de som ikke ønsket å delta i gudstjenestene, be om fritak. Nå skal det være lik påmelding til kirke og alternativ ikke-religiøs seremoni.

Les også: Hareide: Lov å være skuffet

Hareide mener det nye regelverket har sendt feil signal.

– Det har skapt utrygghet i skolene. Lærere og rektorer er redd for å trå feil. Det har vært skoler som har avlyst gudstjenesten, og det har vært uklart hvordan man skal legge listen for aktivt samtykke, sier Hareide.

Les også: Hareide anklager regje­rin­gen for avtale­brudd

Likevel mener han alle bør kunne delta i skolegudstjenestene fordi det er en markering, ikke bare av julen, men også av rollen folkekirken har spilt i Norge.

– Kirken har gjort langt mer for å legge grunnlaget for velferdsstaten enn oljen. Det er en del av tradisjonen vi markerer, sier han.

Personvernpolicy