Venter historisk valg i Spania

Nonner i byen Ronda var blant de første som møtte fram for å avgi stemme i Spanias valg på ny nasjonalforsamling søndag morgen. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB scanpix
Nonner i byen Ronda var blant de første som møtte fram for å avgi stemme i Spanias valg på ny nasjonalforsamling søndag morgen. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mange spanske velgere håper å skape røre i det politiske landskapet når de søndag stemmer i det som er ventet å bli en valgthriller utenom det vanlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgdeltakelsen ligger an til å bli på rundt 80 prosent mot 69 prosent i 2011. Men ettersom én av fire velgere få dager før valget ennå ikke hadde bestemt seg for hvilket parti de ville stemme på, er resultatet fortsatt helt uvisst.

Les også: Spanias statsminister angrept av sint tenåring

Eksperter har på forhånd kalt valget for historisk, ettersom to protestpartier er ventet å gjøre store innhogg i velgermassen til landets to største partier, som de siste tiårene har delt på å lede hver sine flertallsregjeringer. Det kan det bli slutt på etter søndagens valg.

– Jeg vil at ting skal endre seg og at ingen av partiene får flertall slik at ingen av dem kan gjøre hva de vil uten å høre på andre, sier ingeniøren Agustin Aduriz (30) etter å ha stemt i bydelen Tribunal i Madrid.

I flere tiår har regjeringsmakten i Spania vekslet mellom høyrepartiet Popular Partido (PP) og det sosialdemokratiske partiet PSOE.

Men nå ligger to populistiske partier, Podemos («Vi kan») og Ciudadanos («Borgere»), an til å gjøre det såpass bra at det kan bety slutten på Spanias tradisjonelle «topartisystem».