Meny

Ministermøtet i WTO på overtid:

Børge Brende sliter med å få til mer enn ingenting på WTO-toppmøte

SENTRAL I WTO: Utenriksminister Børge Brende er en av tre ministre som skal prøve å banke gjennom et ministervedtak i Nairobi. Her briefer han de norske organisasjonene som følger forhandlingene. Foto: Utenriksdepartementet
SENTRAL I WTO: Utenriksminister Børge Brende er en av tre ministre som skal prøve å banke gjennom et ministervedtak i Nairobi. Her briefer han de norske organisasjonene som følger forhandlingene. Foto: Utenriksdepartementet
Hele ministererklæringa som skulle konkludere det 10. ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon WTO, står i stampe. – Alt de fattigste landene ønsket seg, er vannet ut, sier Helene Bank.

WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 162 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

– Det som majoriteten av WTOs medlemmer og de fattigste land i verden ønsker seg i Nairobi – og er lovet i mer enn 14 år, er nå helt utvannet i et nytt forslag som forhandlingsledelsen i WTO har lagt fram, sier Helene Bank til ABC Nyheter fra det pågående ministermøtet i WTO i Nairobi.

Bank er spesialrådgiver i For velferdsstaten. Hun har lang erfaring og kan fortelle om realpolitikken bak diplomatiske tekster i WTO som fort kan bli uforståelig for andre. I sin tid var hun hyret inn som ekspert i Ugandas WTO-forhandlingsdelegasjon.

Nå gir Helene Bank ikke lite av ansvaret på utenriksminister Børge Brende.

Brende er utpekt av det kenyanske vertskapet til å være en av tre ministre som utformer forslaget til ministerklæring som skulle vært opplest og vedtatt på WTO-toppmøtet klokka 17 norsk tid fredag.

Uenighetene gjør at forhandlingene fortsetter utover natta. Avslutningen er i det uvisse.

Les også:   Brende støtter ikke FN-krav om mat

Glem Doha, få nye saker på bordet!

Utkastet til erklæring ABC Nyheter har fått innsyn i, er overstrødd med klammer, det vil si tegn på uenighet, i de viktigste spørsmålene.

– Det er et enormt press på de fattige landene for å godta at industrilandene legger bort gamle lovnader om rett til nasjonal poltikk for å sikre utvikling, som for eksempel retten til å sikre seg mot ødeleggende import eller effektive tiltak for sysselsetting, sier Helene Bank.

Ifølge henne ønsker industrilandene, inkludert Norge, å starte med å forhandle nye avreguleringer.

– Det som står i fare, er målsettingene fra WTOs nå 14 år lange Doha-forhandlingsrunde som satte utviklingslandenes interesser først i mandatet for arbeidet med å liberalisere, sier Bank.

Ting tyder på at forsøkene på å forlenge Doha-mandatet, går på en smell i løpet av natta.

Les også:  Heftig strid om eksportsubsidier på WTO-toppmøte

De tre problemene for rike land:

Derimot ser det ifølge rapporter ABC Nyheter får, ut til å bli enighet om å gi spesialstatus til små og sårbare økonomier. Likedan kan det bli enighet om å vedgå at det er oppnådd langt mindre framgang enn forventet på landbruk, industrivarer, tjenester, lovverk og utvikling - i den grad det vil få noen betydning for verden.

– Problemet for de industrialiserte landene er at Doha-runden stadfester tre ting, sier Helene Bank og lister opp:

– For det første at alle utviklingsland skal få politisk handlingsrom til å sikre utviklingspolitiske mål i sine land. Dette er til og med bekreftet i FNs nye bærekraftsmål. For det andre, at det ikke skal forhandles om nye avreguleringer før Doha-runden er ferdig. Dermed står de rike landene overfor et press for å måtte oppfylle de lovnader de ga i 2001 om mer fleksible regler for utviklingslandene. For det tredje skal en ikke sette i verk deler av avtalene før alt er ferdigforhandlet.

Les også:  Nå støtter kritikerne WTOs frihandelsrunde

EU vil ha nye saker på bordet

CHELSEA OG AFRIKA: Ved siden av Chelsea-manager Mourinhos fall, er risikoen Afrika utsettes for på WTO-ministermøtet toppsak i denne kenyanske avisa i dag.
CHELSEA OG AFRIKA: Ved siden av Chelsea-manager Mourinhos fall, er risikoen Afrika utsettes for på WTO-ministermøtet toppsak i denne kenyanske avisa i dag.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström bekrefter langt på vei Helene Banks påstand om at rike land vil dumpe målene med Doha-runden og få sakene de er interessert i, fram.

– Dohautviklingsrunden ble lansert for 15 år siden, og siden da har dens målsetting mer eller mindre stått fast - trass i at verden har endret seg raskt i samme periode. Selv om noen Doha-relaterte temaer fortsatt gjenstår å løse, trenger WTO å være i stand til å fremme nye temaer som e-handel, investeringer, og reguleringer som påvirker varer og tjenester bak grensene, skriver Malmström på sin blogg fredag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus