Regjeringen foreslår strengere strafferegler mot fremmedkrigere

Et lovforslag fra regjeringen skal hindre at nordmenn reiser til konfliktområder for å delta i krig. Her justisminister Anders Anundsen.
Et lovforslag fra regjeringen skal hindre at nordmenn reiser til konfliktområder for å delta i krig. Her justisminister Anders Anundsen. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Nå vil Anders Anundsen og regjeringen at all aktivitet i ikke-statlig millitær aktivitet skal bli straffbart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tidligere har vi måttet bevise tilknynting til en registrert terrororganisasjon. Det vil ikke gjelde nå lenger. Nå må man bare bevise at de har deltatt i konflikten, sier Justisminister Anders Anundsen til NRK.

Justisministeren sier det er et stort samfunnsproblem at personer reiser fra Norge og slutter seg til grupper som for eksempel IS.

Lovforslaget vil ifølge Anundsen forby all aktivitet i ikke-statlige millitær aktivitet. Anundsen mener lovverket slik det er i dag ikke er tilstrekkelig, men at det er domstolen som til slutt vil avgjøre hvor grensen for deltakelse går.

Regjeringen ønsker også en utvidelse av definisjonen for landssvik ved å gå lenger i å gjøre det straffbart å angripe norske styrker i konflikter.

– Dersom norske styrker blir angrepet av nordmenn i for eksempel Syria eller Irak, vil de bli straffet hardere nå, ved at vi utvider definisjonen på landsvik, sier Anundsen ifølge statskanalen.

Les også: Fordobling av antall fremmedkrigere for IS

Dokumenter avslører: Slik planlegger IS å bygge sin egen stat


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus