Solberg i krangel om asylregningen

Statsminister Erna Solberg (H) oppsummerte torsdag det siste halvåret for norske journalister.
Statsminister Erna Solberg (H) oppsummerte torsdag det siste halvåret for norske journalister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To dager etter at avtalen ble presentert, beskyldes statsminister Erna Solberg (H) for å så tvil om en helt sentral del av integreringsforliket på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Urovekkende, sier Arbeiderpartiets Helga Pedersen om statsministerens uttalelser.

I et intervju med NTB fredag morgen slo Erna Solberg fast at det er uaktuelt for regjeringen å ta hele regningen for kommunenes økte asylutgifter. Ap viser til at integreringsforliket slår fast at kommunene skal kompenseres for økte utgifter.

– I en allerede stram kommuneøkonomi, må vi ha en langt mer offensiv statsminister, slik at vi kan få til god integrering og bosetting i kommunene, sier Helga Pedersen.

– Dette er helt reelle kostnader som forliket slår fast at staten skal betale. Hvis kommunene blir sittende med regningen, går det utover andre viktige velferdstilbud, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Sier nei

I integreringsforliket heter det at det er et overordnet mål at presset i mottaksstrukturen ikke skal utvikle seg til en krise for kommunesektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette forutsetter at kommunene får kompensert utgifter til mottak og integrering av asylsøkere og flyktninger, står det i avtalen.

Men det innebærer ikke at alle utgifter blir kompensert 100 prosent, framholder statsministeren

– Vi er innstilt på å gi mer penger på noen områder. Men samtidig er det viktig at kommunene motiveres for å få folk i jobb, sier Solberg til NTB. Å øke integreringstilskuddet slik at kommunenes kostnader dekkes til fulle, er uaktuelt.

– Full kompensasjon innebærer at uansett hvor mye penger du bruker, så skal staten betale. Sånn kan vi ikke ha det, sier statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Støres advarsel til Listhaug og FrP

Les også: Ap-ras på målinger bekymrer ikke Støre

– Tar feil

Helga Pedersen mener statsministeren tar feil.

– Forliket slår fast at det skal være en prosess med KS om de faktiske kostnadene knyttet til bosetting og integrering, og på bakgrunn av dette sikre et økonomisk opplegg der kommunene får kompensert sine ekstrakostnader, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum i Sp er enig.

– Statsministeren bør ikke konkludere før gjennomgangen er klar, sier han.

Sp-lederen erkjenner at forliket burde ha vært tydeligere når det gjelder finansieringen.

– Vi ønsket å gå lenger, men fikk ikke gjennomslag for det, sier han.

Selv om det loves at ekstrakostnadene skal kompenseres, gis ingen konkrete løfter om hvor stor andel av utgiftene staten skal ta.

– Nei, det er ingen garantier i dette forliket, erkjenner KS-leder Gunn Marit Helgesen.

– Men vi forventer at regjeringen følger opp den klare intensjonen i avtalen om at økte kostnader skal kompenseres, understreker hun.

Les også: Støre gir Solberg klimafrist til 2020

Fornøyd KS

Helgesen mener det er nødvendig å gå gjennom refusjonsordningen for barnevernstiltak for å sikre at kommunene bosetter flere enslige mindreårige asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KS-lederen gleder seg også over at regjeringen og KS i løpet av våren 2016 skal skaffe en oversikt over kommunenes økte kostnader til helse, skole, barnehage og barnevern.

– Det er helt nødvendig å sikre at kommunene kompenseres, og vi forventer at regjeringen følger opp, sier hun.

På nyåret skal regjeringen og KS lage en ny avtale om bosetting. At fordelingsnøkkelen som har «straffet» kommuner som tidligere har tatt imot mange asylsøkere, kan bli endret, er noe KS-lederen ser positivt på.

Les også: Politikerne drukner oss med klimautredninger

Se video: Støre oppsummerer det politiske halvåret: