Jonas Gahr Støre ved årsslutt:

Gir Erna ansvaret for å innfri klimaforlik innen 2020

20151218. Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre oppsummerer det politiske halvåret.
20151218. Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre oppsummerer det politiske halvåret. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

De rødgrønne partiene brukte åtte år på å redusere norske klimautslipp med 1,4 millioner tonn. Nå venter Ap-leder Støre at dagens regjering fjerner 10 millioner tonn på seks år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre ga regjeringen honnør for arbeidet med klimaavtalen i Paris, men kritiserte at Erna Solberg har avslått et nytt klimaforlik på Stortinget, da han fredag avholdt sin halvårsoppsummering for pressen.

Et slikt forlik som opposisjonen skulle vært med på, skulle ha som mål å oppfylle 40 prosent utslippskutt fram til 2030.

– Hun sitter i en mindretallsregjering, men vil ikke ha et forlik. Vi var en flertallsregjering som ønsket et bredt forlik i Stortinget, sa Støre om Klimaforliket som ble inngått i 2008.

Det innebærer at innenlandske, norske klimautslipp innen 2020 skal ned til 42-44 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Les også: Politikerne drukner oss med klimautredninger

– Vi la føringer, regjeringen har ansvaret

– Du la vekt på klimaforlik, men hva betyr vel et bredt flertall på Stortinget når det ikke betyr noe i praksis for norske utslipp i 2020?

– Det er fem år til 2020. Regjeringen har ansvar for å følge opp det. Betydningen av et forlik gir større kraft og ansvar for en regjering, sier Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter.

– Men etter de åtte årene med rødgrønn regjering er utslippene så høye at det jo er fysisk umulig for dagens regjering å oppnå det innenlandske målet?

– Vi har redusert utslippene i Norge, og koblingen mellom vekst i økonomien og økning i utslipp, er brutt. Vi har lagt klare føringer. Men det kreves tiltak hvert år, svarer Støre.

Les også: I dag blir Tine Sundtoft klima-bombet av SV

Solberg må være ni ganger raskere

Fakta viser at da den rødgrønne regjeringen overtok i 2005, lå de norske utslippene på 55,3 millioner tonn. Året den gikk av, 2013, brakte 53,9 millioner tonn klimagasser opp i atmosfæren.

På åtte år var Ap i regjering altså med på å kutte utslippene med 1,4 millioner tonn.

I 2014 ble utslippene svakt redusert til 53,2 millioner tonn.

Det eksisterende klimaforliket innebærer at Solberg-regjeringen må sørge for å fjerne minst 10 millioner tonn på de seks årene fram til 2020.

Det er over ni ganger så raske klimakutt som de rødgrønne partiene fikk til.

Personvernpolicy