Stortinget lenker Listhaug til to asylforlik

De seks parlamentariske lederne som utgjør asylkameratene på Stortinget, slo etter tur fast sine forventninger til den blodferske innvandrings- og inkluderingsministeren da integreringsforliket ble lagt fram onsdag ettermiddag. F.v.: Trine Skei Grande (V), Marit Arnstad (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap), Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) under pressekonferanse om asyl-avtalen i Vandrehallen onsdag.
De seks parlamentariske lederne som utgjør asylkameratene på Stortinget, slo etter tur fast sine forventninger til den blodferske innvandrings- og inkluderingsministeren da integreringsforliket ble lagt fram onsdag ettermiddag. F.v.: Trine Skei Grande (V), Marit Arnstad (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap), Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) under pressekonferanse om asyl-avtalen i Vandrehallen onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsinstruks. Veikart. Marsjordre. Meldingen fra asylkameratene på Stortinget er ikke til å misforstå: Nå må Sylvi Listhaug (Frp) levere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter tur slo de seks parlamentariske lederne fast sine forventninger til den blodferske innvandrings- og inkluderingsministeren da integreringsforliket ble lagt fram onsdag ettermiddag.

– Det er vel ingen statsråd som har fått en så klar marsjordre noen gang idet hun har tiltrådt, konstaterer Venstre-leder Trine Skei Grande overfor NTB.

– Når jeg har hørt Listhaug i dag, har hun bare snakket om innstramming. Hun trenger en instruks på integrering. Det har hun fått, seks timer etter at hun tiltrådte, tilføyer KrF-leder Knut Arild Hareide.

Les også: Listhaug: Skal stramme inn i flyktningpolitikken

Glad Støre

Høyre, Ap, Frp, KrF, Sp og Venstre står bak de 64 punktene i den seks sider lange avtalen. De samme partiene sto 19. november bak forliket om asylinnstramminger.

– Jeg er glad jeg lever i et land som får til noe slikt. Splittende konflikter i nasjonalforsamlingen i disse spørsmålene bidrar til konflikter ute i landet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forventer at Listhaug nå viser en annen side overfor Stortinget enn hva hun har gjort hittil.

– Som politiker snakker hun i store bokstaver og slår hardt, men i denne jobben må hun opptre samlende. Vi vet det er frykt og latente konflikter i mange lokalsamfunn. Hun må bidra til at frykten legges til side, sier Ap-lederen.

Les også: Her er Erna Solbergs nye regjering

Frp: Kommer mer

Frps parlamentariske leder Harald Nesvik avviser at partiet nå deler innvandrings- og integreringspolitikk med Ap:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør vi ikke. Frp har en hel haug med forslag som vi er klare til å fremme for Stortinget dersom det blir behov for det.

Da Listhaug fikk nøkkelen til Justisdepartementet tidligere på dagen, slo hun fast at hovedprioriteten framover nettopp blir å stramme inn og stille krav.

– Jeg er glad jeg nå har et bredt politisk flertall bak meg for å stramme inn. Jeg skal gjøre mitt ytterste for å holde tilstrømningen nede og sørge for at de som skal ut, sendes raskest mulig ut, sa Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så skal vi selvfølgelig jobbe godt inn mot Stortinget for å få bredest mulig flertall for å gjennomføre de endringene som er nødvendige, tilføyde hun.

Les også: Sandberg ny fiskeriminister: – Jeg skal gjøre mitt beste

Ikke tvang

De neste to årene skal 40.000 flyktninger bosettes i Norge. Avtalen slår fast at kommunene ikke skal tvinges til å ta imot asylsøkere. Samtidig skal ekstrautgiftene ved bosetting kompenseres, men i hvilken grad dette vil skje, er uklart.

– Nå skal regjeringen og KS sette seg ned og se på hva som er merkostnadene knyttet til barnehage, skole, barnevern og helse, sier Sps Marit Arnstad.

– Vi forventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med et forslag som innebærer en full kompensasjon, legger hun til.

Avtalen åpner for økt bruk av selvbosetting innenfor den enkelte kommune og utbyttebegrensninger ved opprettelse og drift av mottak. Samtidig mykes introduksjonsloven opp. Fordelingsnøkkelen som har «straffet» kommuner som tidligere har tatt imot mange asylsøkere, kan også bli endret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En egen imamutdanning kan komme, i likhet med lønn til pensjonerte lærere for innsats i asylmottak. Beboere skal i større grad involveres i drift av og helsestell ved mottak. Samtidig kan religiøse ledere som «bidrar til å svekke integreringen» bli nektet opphold.

Les også: Regjeringen vil kutte i trygd og pensjoner for flyktninger