Flyktningbarn må vente halvannet år på bosetting

VENTETID: Ei afghansk jente leker på gulvet. Lekerommet på mottakssenteret er ikke ferdig innredet ennå. Ankomstsenteret for asylsøkere i Råde har 1.000 sengeplasser, men torsdag var bare 198 fylt opp.
VENTETID: Ei afghansk jente leker på gulvet. Lekerommet på mottakssenteret er ikke ferdig innredet ennå. Ankomstsenteret for asylsøkere i Råde har 1.000 sengeplasser, men torsdag var bare 198 fylt opp. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Flyktningbarn må nå normalt vente mellom elleve og 17 måneder på å bli bosatt i fosterhjem eller bofellesskap. Kun én av fire blir bosatt innen fristen på tre måneder som myndighetene har satt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå må regjeringen få saksbehandlingstiden ned. Ventetiden er skadelig for alle, men verst for disse barna. Mange av dem har vært på flukt lenge og trenger desperat å få retning og trygghet i livet. Saker til barn og til de som åpenbart får bli, må prioriteres i saksbehandlinga, sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen.

Ifølge VG viser nye tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet at antallet som blir bosatt innen fristen, er 41 prosentpoeng lavere enn på samme tid i fjor. Årsaken er at kapasiteten er sprengt som følge av den kraftige økningen i asylsøkere i år.

Barn under 15 år må nå regne med å vente fire måneder på intervju, tre måneder på svar og i underkant av fire måneder på å bli bosatt, altså totalt elleve måneder.

De mellom 15– 18 år må regne med å vente sju måneder på intervju, fem måneder på svar og i overkant av fem måneder på å bli bosatt, altså 17 måneder totalt.

Andersen foreslår at Norge for eksempel kan bruke SOS barnebyer som modell for barn som søker asyl alene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus