Politibyråkratiet firedoblet på 15 år

BYRÅKRATI: Siden 2000 har antall byråkrater i Justisdepartementet over doblet seg.
BYRÅKRATI: Siden 2000 har antall byråkrater i Justisdepartementet over doblet seg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Siden år 2000 har antallet byråkrater i norsk politi blitt firedoblet. I tillegg er pengebruken tredoblet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år 2000 jobbet det 98 byråkrater i Justisdepartementets lovavdeling, som den gang ivaretok styringen av politiet. I dag jobber til sammen 379 personer – 54 i departementet og 325 i Politidirektoratet (POD) – med å styre politiet, skriver Bergens Tidende. Ute i politidistriktene er det mange som er skeptiske.

– Det er et kjempeparadoks at direktoratet øker staben kraftig ved å hente folk fra politidistriktene. Når de blir større, produserer de flere krav til politidistriktene. Men de har ikke fått større ressurser, sier en anonym politileder til BT.

Les også: Tajik kritisk til at POD gjør politifolk til byråkrater

Fra 2003 til 2015 har Politidirektoratets budsjett vokst fra 84 til 242 millioner kroner. I fjor brukte direktoratet i tillegg 184 millioner kroner på eksterne konsulenter.

Les også: Politiet brukte konsulenter for en halv million kroner hver dag

Fagdirektør for strategi og virksomhetsstyring i POD, Frede Hermansen, sier økningen har vært nødvendig. Han sier flere rapporter har vist at direktoratet ikke har «tatt sin rolle og levert god nok verdi».

– Med bakteppet om at man i liten grad har hatt kapasitet til å gjøre jobben på viktige områder, var det ikke noen annen mulighet enn å gjøre noe med det ved å styrke Politidirektoratet, sier han.

Les også: Professor hardt ut mot toppstyrt politibyråkrati

Personvernpolicy