Nasjonal front kjemper for historisk seier i Frankrike

Partileder Marine Le Pen i Nasjonal front driver valgkamp torsdag sammen med sin niese Marion Marechal-Le Pen (til høyre), som er partiets kandidat i Provence-Alpes-Côte d'Azur. Både Marine og Marion sliter i motbakke foran helgens valg på grunn av de andre partienes manøvrering.
Partileder Marine Le Pen i Nasjonal front driver valgkamp torsdag sammen med sin niese Marion Marechal-Le Pen (til høyre), som er partiets kandidat i Provence-Alpes-Côte d'Azur. Både Marine og Marion sliter i motbakke foran helgens valg på grunn av de andre partienes manøvrering. Foto: Benoit Tessier / Reuters

Frankrikes Nasjonal front håper på triumf i regionvalgets andre runde søndag. Dersom det ytterliggående høyrepartiet lykkes, kan Marine Le Pen seile opp som presidentkandidat i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ultranasjonalistiske partiet, som vil stanse all innvandring og skrote euroen, fikk flest stemmer i seks av 13 regioner i den første valgrunden forrige helg.

Med brakvalget befestet Nasjonal front sin posisjon som Frankrikes mest populære parti om dagen. Men partiet og lederen Marine Le Pen kjemper i motbakke fram mot andre valgrunde søndag.

President François Hollandes sosialistparti har nemlig trukket sine kandidater fra to regioner og bedt sine tilhengere støtte rivalen Nicolas Sarkozys konservative parti Republikanerne.

Svake målinger

På en ny meningsmåling må Le Pen, som er listetopp i den fattige regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie helt nord i Frankrike, se seg slått av Republikanernes kandidat. Målingen fra TNS-Sofres gir rivalen en knapp ledelse med 53 prosent av stemmene mot Le Pens 47 prosent.

Samtidig sliter hennes niese, 26 år gamle Marion Marechal-Le Pen, på motsatt side av landet. I den solrike regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur får den unge Le Pen 46 prosent på målingen, mot den republikanske kandidatens 54 prosent.

Begge kvinnene knuste sine konservative motparter i første runde, der de kapret over 40 prosent av stemmene hver i et tettpakket kandidatfelt.

Les også: Mot brakvalg fro Nasjonal Front i Frankrike

Trumfkort

Nasjonal fronts trumfkort er partiets mangel på erfaring, mener Jean-Yves Camus, medforfatter av boka «Europas ytre høyre»:

– Partiets største fordel er at de ikke er befengt av andres feilgrep. De har aldri vært nødt til å bli stilt til ansvar, så folk spør seg i stadig større grad: Hvorfor ikke Nasjonal front?

Men ultranasjonalistenes håp om å innkassere den første regionvalgseieren i partiets historie, kan bli knust av motstandernes politiske manøvrering.

Les også: Marine Le Pen tiltalt for å spre rasehat

«Intellektuell terror»

Marine Le Pen reagerte kraftig da sosialistene ofret sine kandidater i regionene der hun og niesen stiller til valg.

I en tale sent torsdag fordømte partilederen taktikken som udemokratisk og anklaget motstanderne for «intellektuell terrorisme» i forsøket på å hindre Nasjonal front i å få makten.

Dersom hun blir valgt, lover Le Pen dessuten å gjøre livet elendig for regjeringen.

Les også: Full krangel mellom far og datter Le Pen

Straff

På nasjonalt plan kapret partiet hennes hele 28 prosent av stemmene forrige helg, 1 prosentpoeng foran Republikanerne og deres allierte.

Sosialistene led sitt fjerde valgnederlag siden Hollande ble president i 2012. Velgerne straffer regjeringen for hans manglende evne til å få bukt med arbeidsledigheten, men med 23,5 prosent av stemmene gjorde presidentens parti det likevel bedre enn ventet.

Les også: Fransk høyreside håper på viktig seier

Ekskluderte faren

Nasjonal front har høstet fruktene av Le Pens innsats for å gjøre partiet som hun i 2011 arvet fra sin far, Jean-Marie Le Pen, mer stuerent.

Le Pen den eldre ble tidligere i år kastet ut av partiet for å ha bagatellisert jødeutryddelsene, mens datteren har forsøkt å dempe Nasjonal fronts omdømme som rasistisk og antisemittisk.

Partiet forfekter imidlertid fortsatt et svært innvandringsfiendtlig og ofte islamofobisk budskap som mange franskmenn har omfavnet. «Hva var det vi sa», var Nasjonal fronts reaksjon da ytterliggående islamister drepte 130 mennesker i Paris 13. november.

Regionvalget i Frankrike:

* Frankrike velger regionforsamlinger i 13 regioner.

* Det skal i alt velges 1.757 representanter til regionforsamlingene.

* Valget går i to omganger, den første 6. desember og den andre 13. desember.

* Velgerne kan kun stemme på kandidater i sin egen region.

* Dersom et parti får absolutt flertall i en region, får de automatisk 25 prosent av setene. De resterende plassene fordeles proporsjonalt blant alle partier som har kommet over sperregrensa på 5 prosent og det blir ikke holdt en andre valgomgang.

* Dersom ingen partier får absolutt flertall i en region, går partiene som har fått over 10 prosent videre til andre valgomgang.

* Partier som fikk under 10 prosent i første valgomgang, kan danne allianse med andre småpartier og stille felleslister i andre valgomgang.

* Republikanerne har gått i allianse med flere mindre høyre- og sentrumpartier foran valget.

* Sosialistpartiet lyktes ikke å danne allianse med Det radikale partiet, som er Frankrikes eldste parti.

(Kilde: France 24)

Personvernpolicy